Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενημέρωση Κικίλια – κορονοϊός: Το ΕΣΥ άντεξε – Επίθεση στον Τσιπρα
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση Κικίλια – κορονοϊός: Το ΕΣΥ άντεξε – Επίθεση στον Τσιπρα

Ενημέρωση Κικίλια - κορονοϊός: "Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.082, ενώ θα προστεθούν άλλες 234 μέχρι το τέλος του έτους" ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ενημέρωση Κικίλια – κορονοϊός: Για πρώτη φορά η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση των νοσοκομείων αλλά και τις ΜΕΘ. Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αναστασία Κοτανίδου.

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ενημέρωση σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΕΣΥ μετρά 1.082, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προστεθούν άλλες 234. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή 30-35 ασθενείς ήταν στην αναμονή για να μπουν σε κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ αυτή τη στιγμή αναμονή δεν υπάρχει. Κανείς ασθενής δεν περιμένει να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 – 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη “μάχη” κατά του κορονοϊού.

Διακόσια είκοσι τέσσερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Κικίλιας: 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την κατάσταση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι “δυστυχώς δεν προσέξαμε. Στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης θετικότητας στον ιό αγγίζει το 32%, με βάση το ΑΠΘ. Είναι τεράστια η διασπορά στην κοινότητα, είναι θέμα δημόσιας υγείας, όχι περίθαλψης. Και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αναλογιστούμε τη συμπεριφορά μας τις τελευταίες μέρες”.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται και στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ, με επιπλέον 50 κλίνες. Όπως εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο “ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας. “Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε” τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. “Απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα” ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις