Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΑΧΕΠΑ ΜΕΘ κορονοϊός: Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΧΕΠΑ ΜΕΘ κορονοϊός: Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου

ΑΧΕΠΑ ΜΕΘ κορονοϊός: Στη διάψευση των αναφορών που κάνουν λόγω για επιλογή ασθενών στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου

ΑΧΕΠΑ ΜΕΘ κορονοϊός: Στη διάψευση των αναφορών που κάνουν λόγω για επιλογή ασθενών στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών. «Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης τόνισε πως «η εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας είναι τραγική. Πλέον το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Είναι μια κρίσιμη μέρα σήμερα με τη γενική εφημερία του νοσοκομείου μας. Ξεκινάμε με 0 κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί πού θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουν να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Δυστυχώς είναι ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμηνύονταν προ ημερών, ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ 8μήνου σε άλλες χώρες της Ευρώπης». «Θα φτάσετε σε σημείο να επιλέγετε ποιους θα διασωληνώσετε και ποιους όχι;» ρωτήθηκε για να απαντήσει: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια, αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή από κάθε άποψη: ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων κτλ διότι δεν υπάρχει χώρος, υπάρχει κορεσμός».

ΑΧΕΠΑ: Σύγχυση με τις δηλώσεις υπευθύνων

Το μισό νοσοκομείο γέμισε με covid και το άλλο μισό είναι γιαπί σύμφωνα με τον Μπάμπη Κοροξενό, πρόεδρο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Όπως ανέφερε στο Radio North 98 «Πάνω από 180 ασθενείς με covid νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή, μόνο ένα κρεβάτι είναι άδειο». Το νοσοκομείο που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά covid έχει γεμίσει και σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εμφανίζονται ανήσυχοι για το πώς θα προφυλαχθούν και οι ίδιοι, με δεδομένο ότι, ήδη, συνολικά 150 εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν ασθενήσει, με πολλούς από αυτούς να νοσηλεύονται.

«Τα μισά κτήρια του ΑΧΕΠΑ ανακαινίζονται προκειμένου να διατεθούν ως κλινικές covid. Το μισό νοσοκομείο γέμισε με covid και το άλλο μισό είναι γιαπί», περιγράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, την ώρα που επιχειρείται διαμόρφωση κλινικών σε κλινικές-covid» επεσήμανε ενώ, εξέφρασε φόβους ότι σύντομα θα κορεστεί και το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που πλέον λειτουργεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Γιαννάκος: Γέμισαν οι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε στο CNN Greece, εκπέμποντας σήμα κινδύνου καθώς οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά. Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν. «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη μαίνεται ο πόλεμος κατά της πανδημίας», είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τόνισε: «Από την περασμένη κιόλας εβδομάδα είχα επισημάνει ότι η κατάσταση είναι οριακή. Ειδικά οι ηλικιωμένοι καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ».

Ο Μιχάλης Γιάννακος έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «660 περιστατικά και 4 παιδιά και οι κενές κλίνες είναι μόλις τρεις, μία κλίνη στον ‘Άγιο Παύλο’ και δύο στο ‘Ιπποκράτειο’». Ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε εξάλλου ότι «στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ ούτε για κορονοιό, ούτε για κάτι άλλο. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο που δέχεται περιστατικά απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Γνωστοποίησε επίσης ότι μέσα στην ημέρα η καρδιοχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου θα μετατραπεί σε μονάδα ΜΕΘ προκειμένου να βρεθεί χώρος. «Άρα δεν θα μπουν κριτήρια στο ποιος θα νοσηλευτεί;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας να προστεθεί προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ καθώς και να μπει άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ενώ τόνισε την ανάγκη να «βάλουν πλάτη» και οι ιδιώτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις