Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Η Αρμενία έχασε την πόλη Σούσα
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Η Αρμενία έχασε την πόλη Σούσα

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Οι αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Οι αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα και οι αζερικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ηγέτη του θύλακα. Οι Αζέροι βγήκαν στους δρόμους του Μπακού χθες για να γιορτάσουν μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ πως οι δυνάμεις της χώρας του κατέλαβαν τη Σούσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, όμως Αρμένιοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η πόλη κατελήφθη. Ωστόσο, αυτό άλλαξε σήμερα.

Ο Βαχράμ Πογκοσιάν, εκπρόσωπος του Αρμένιου ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook: «Μια αλυσίδα κακοτυχιών ακολουθεί και η πόλη Σούσα δεν τελεί υπό τον έλεγχό μας. Θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, καθώς ο εχθρός είναι κοντά στο Στεπανακέρτ (την πρωτεύουσα)». Οι Αρμένιοι αποκαλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, Σούσι, ενώ οι Αζέροι την αποκαλούν Σούσα.

Εκκληση Μακρόν-Πούτιν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέμειναν μία ακόμη φορά, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε γνωστό από το Ελιζέ. Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας «συνομίλησαν εκτενώς για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση», διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Από το Ελιζέ υπενθυμίζουν πως ο βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς».

Κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο στην Αρμενία – Δύο οι νεκροί

Ρωσικό ελικόπτερο τύπου Mi-24 καταρρίφθηκε στην Αρμενία από ένα φορητό σύστημα αεροπορικής άμυνας, με αποτέλεσμα δύο επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, το ελικόπτερο συνοδείας τυλίχθηκε στις φλόγες στον εναέριο χώρο κοντά στον αρμενικό οικισμό Γεράσχ, στα σύνορα της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν.

«Δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα τρίτο κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως. Αν και τραυματίστηκε, δεν κινδυνεύει η ζωή του» έκανε γνωστό το υπουργείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις