Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer: Μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer: Μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα!

Pfizer και BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 - Θα ζητήσουν επείγουσα αδειδότηση μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer: Άκρως θετικά τα νέα από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, το οποίο αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από ό,τι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Και όλα αυτά την ώρα που φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο εργάζονται πυρετωδώς για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πανδημία κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.250.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες ελπίζουν σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο επιφανής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει ότι θα ήταν αποδεκτό ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 50% με 60%. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα!

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων από την κλινική μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer. Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει την COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπουρλάς. «Αγγίζουμε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθώς τα ποσοστά μόλυνσης καταγράφουν νέα ρεκόρ, νοσοκομεία είναι στα όρια των αντοχών τους και οικονομίες πασχίζουν να ανοίξουν ξανά», συνέχισε.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης άδειας

«Με τα σημερινά νέα είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια υπεραναγκαία ανακάλυψη βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε. Περίπου το 42% των συμμετεχόντων στις δοκιμές είχε διαφορετικά υπόβαθρα, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech, προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης άδειας από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις θα έχουν στα χέρια τους δεδομένα δύο μηνών, που αναμένονται την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Πάντως, ότι δεν είναι ακόμη γνωστό το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer σε κρίσιμες υπο-ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, όπως και κατά πόσον το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις, αφού δεν είχε νοσήσει βαριά ουδείς από τους συμμετέχοντες που κόλλησαν Covid-19 σε αυτόν τον γύρο της ανάλυσης. Να σημειωθεί ότι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. το 2021.

Μπάιντεν για το εμβόλιο της Pfizer: Υπέροχα νέα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετική είδηση, αλλά προειδοποίησε πως θα χρειαστούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός και πως οι Αμερικανοί πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε: «Τα σημερινά νέα είναι σπουδαία, όμως δεν αλλάζουν το γεγονός. Η σημερινή ανακοίνωση υπόσχεται την ευκαιρία να το αλλάξουμε την ερχόμενη χρονιά, όμως το καθήκον που έχουμε τώρα μπροστά μας παραμένει το ίδιο».

«Συγχαίρω τις ταλαντούχες γυναίκες και τους ταλαντούχους άνδρες που συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόοδος και που μας έδωσαν τόσους λόγους για να ελπίζουμε», αναφέρει στη δήλωσή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου. «Την ίδια στιγμή είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως θα χρειασθούν ακόμη μήνες πριν τελειώσει η μάχη εναντίον της Covid-19», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Χάρηκε και ο Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτησε το «υπέροχο νέο», μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό κατά 90% κατά του Covid-19. «Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, ένα εμβόλιο φθάνει σύντομα. Αποτελεσματικότητα 90%. Τι υπέροχο νέο!», έγραψε στο Twitter.

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις περιμένουν Ε.Ε. και Βρετανία

Μετά τα πρώτα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την ευρείας κλίμακας μελέτη των Pfizer και BionTech, υπάρχουν ελπίδες ότι θα υπάρχει ένα εμβόλιο διαθέσιμο στη μάχη κατά της Covid-19 προς τα τέλη του έτους. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τις χώρες που έχουν σπεύσει να κλείσουν συμφωνία με τις συγκεκριμένες εταιρείες. Στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020. Η χώρα έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BionTech- ένα από τα έξι για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία.

«Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer με 10 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις να παρασκευάζονται και να είναι διαθέσιμες στη Βρετανία έως έως τα τέλη του έτους, εφόσον βεβαίως το εμβόλιο εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές» είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.  Η Βρετανία αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων επιχειρεί να βάλει φρένο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού με ένα δεύτερο lockdown, όπως έχουν κάνει και πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, σε περίπτωση που οι εταιρείες εξασφαλίσουν άδεια διάθεσής τους από τις αρμόδιες αρχές. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία.

Ράλι στις αγορές πυροδότησαν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer

Oι προσδοκίες για ένα ταχύτερο έλεγχο της πανδημίας που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Pfizer Inc, ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% για την πρόληψη του COVID-19, βάσει των αρχικών στοιχείων, πυροδότησε ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως. O τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη σημειώνει το μεγαλύτερο άλμα από την ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους του 2011 και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ταξιδιού και αναψυχής να οδηγούνται σε υψηλά διψήφια κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε κοντά στο 5%, ενώ και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνουν αυτή την ώρα άνοδο άνω του 8,3%. «Οι ειδήσεις για το εμβόλιο COVID 19 προσθέτουν τον θετικό κίνδυνο στις μετοχές (σ.σ. δηλαδή να ανέβουν με μεγαλύτερη ταχύτερα απ΄ ό,τι εκτιμούσαν οι επενδυτές)», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Pfizer και η γερμανική συνεργαζόμενη εταιρία BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που δηλώνουν ότι έχουν επιτυχή στοιχεία από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές εμβολίου για τον COVID. Είπαν επίσης ότι δεν έχουν σοβαρές ενδείξεις επί θεμάτων ασφάλειας υγείας αναφορικά με το εμβόλιο και αναμένεται να ζητήσουν επείγουσα έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ αργότερα στο μήνα. Αρκετά ερωτήματα πάντως παραμένουν αναπάντητα όπως για πόσο διάστημα το εμβόλιο θα παρέχει προστασία.

Σε χαμηλό ρεκόρ οι αποδόσεις

Παράλληλα, οι αποδόσεις των Ιταλικών και των Ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν σε χαμηλό ρεκόρ την Δευτέρα με τους επενδυτές ενθουσιασμένους μετά τις θετικές εκθέσεις του οίκου Moody’s και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς υποχωρούσε σε νέα ιστορικά χαμηλά στην περιοχή του 0,74%, ενώ οι βραχυχρόνιες εκδόσεις βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας από τη Moody’s (στα ίδια επίπεδα με την S&P), όπως αναφέρει η Citigroup, ήταν μια απροσδόκητη κίνηση αξιολόγησης, η οποία επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη (μέσω του spread από ΕΚΤ και των κεφαλαίων ανάκτησης της ΕΕ) είναι το κλειδί για την ποιότητα της αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους – μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τις κρίσεις του 2008-09 και του 2010-11.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο εν λόγω οίκος απείχε δύο βαθμίδες (και τώρα μία) σε σχέση με τη διαβάθμιση της Fitch, που διατηρεί την καλύτερη βαθμολογία για την χώρα, η οποία ωστόσο βρίσκεται δύο βαθμίδες μακριά από την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» («investment grade»).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις