Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές ΗΠΑ 2020: Επανακαταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στην Τζόρτζια
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Επανακαταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στην Τζόρτζια

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η πολιτεία της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση, καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μόλις 1.579 ψήφοι στις εκλογές ΗΠΑ 2020

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η πολιτεία της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση, καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μόλις 1.579 ψήφοι στις εκλογές ΗΠΑ 2020. Σύμφωνα με την υπουργό της Πολιτείας, Μπραντ Ραφενπέργκερ, η διαδικασία αυτή θα γίνει επειδή το αποτέλεσμα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Το πρωί της Παρασκευής, καθώς ενσωματώνονταν οι τελευταίες ψήφοι, ο Τζο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια.

Προβάδισμα που ωστόσο είναι ιδιαίτερα ισχνό. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν το ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι. Η πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες. Η επανακαταμέτρηση θα προκαλέσει καθυστερήσεις και στην ανάδειξη γερουσιαστή, καθώς ο νυν εκλεγμένος Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντού λαμβάνει ποσοστό χαμηλότερο του 50%. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκλογή γερουσιαστή θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο.

Προβάδισμα Μπάιντεν και στην Πενσυλβάνια

Θυμίζουμε πως λίγο νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα και στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, η οποία δίνει στον νικητή 20 εκλέκτορες. Αν η τάση συνεχιστεί υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου, τότε με τους εκλέκτορες από την Πενσυλβάνια και μόνο μπορεί να ανακηρυχθεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Φυσικά, η ομάδα του Αμερικανού προέδρου δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχθεί τέτοιο αποτέλεσμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά διαρκώς για απάτη και νοθεία και τους συμβούλους του να προσφεύγουν νομικά σε περισσότερες από μία πολιτείες.

Ο Μπάιντεν λοιπόν φαίνεται ότι βρίσκεται μία ανάσα από τη νίκη στις αμερικανικές εκλογές. Στην Αριζόνα, τους 11 εκλέκτορες έχει ήδη «δώσει» το Associated Press στον Μπάιντεν, ανακηρύσσοντάς τον νικητή στην Πολιτεία, καθώς προηγείται με διαφορά 43.779 ψήφων, ενώ έχει καταμετρηθεί το 93%.

Άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν έχουν ακόμα «χρεώσει» την Αριζόνα στον Μπάιντεν, περιμένοντας την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Έτσι, «κρατάνε» τον Δημοκρατικό υποψήφιο στους 253 εκλέκτορες, υπογραμμίζοντας ότι, με τους 16 στην Τζόρτζια, θα φτάσει τους 269 και θα χρειάζεται μόλις έναν, για να κατακτήσει τη νίκη.

Στη Νεβάδα ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά κοντά στις 12.000 ψήφους, με την καταμέτρηση να έχει φτάσει στο 89%.  Αυτή μπορεί να είναι άλλη μία Πολιτεία που θα καταλήξει στον Δημοκρατικό υποψήφιοι, δίνοντάς του έξι εκλέκτορες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις