Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επίταξη ιδιωτικών κλινικών – ΜΕΘ: Άρχισαν οι διακομιδές, τεράστιο το κόστος
ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών – ΜΕΘ: Άρχισαν οι διακομιδές, τεράστιο το κόστος

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών - ΜΕΘ: Συμπτύσσουν από το πρωί πτέρυγες της νευρολογικής και οφθαλμολογικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να δημιουργήσουν νέους χώρους κορονοϊού

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών – ΜΕΘ:  Βαριά περιστατικά ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές, αδειάζοντας κλίνες οι οποίες παραχωρούνται σε περιστατικά Covid στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, με τροπολογία, την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, καθορίζοντας το κόστος νοσηλείας ανά μέρα σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής στα 1.700 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες, το νοσήλιο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα κυμανθεί στα 800 ευρώ όπως είναι και στον δημόσιο τομέα. «Οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες σε μη Covid ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων». Συνολικά στη Θεσσαλονίκη από εκκενώσεις κρεβατιών αλλά και ενέργειες του υπουργείου Υγείας έχουν προστεθεί 38 νέες κλίνες ΜΕΘ (10 στο Γεννηματά, 6 στον Άγιο Δημήτριο, 8 στο ΑΧΕΠΑ, άλλες 2 στο Παπαγεωργίου, 4 στο 424, 8 στον Άγιο Παύλο).

«Είναι απαράδεκτο να μην νοσηλεύονται οι άρρωστοι κάτω από κρατικό σχεδιασμό. Αυτός που διακομίζεται στην εντατική του ιδιωτικού τομέα χάνει την παρακολούθησή του από τους θεράποντες ιατρούς που τον παρακολούθησαν και τον χειρούργησαν. Αν υπάρξει μια επιπλοκή και χρειαστεί να χειρουργηθεί ξανά αυτή η επέμβαση θα επιβαρύνει τον ίδιο ή θα πρέπει να βρει θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας» δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος την Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα.

Ήδη, μόνο από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν γίνει οχτώ διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Αφού έχει σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές τότε γιατί προχώρησε την Παρασκευή σε τροπολογία για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών; Φαίνεται ότι δεν του δίναν κρεβάτια» δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης.

Στο μεταξύ, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία 24ωρα, δοκιμάζοντας το σύστημα υγείας με τα κρούσματα να εκτοξεύονται την Πέμπτη στα 862. Αντίστοιχα, την περασμένη Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 823 κρούσματα και την περασμένη Τρίτη ενώ διαγνώστηκαν 595.

Κορονοϊός: Εξπρές μετακινήσεις υγειονομικών ακόμη και ιδιωτών – Τι προβλέπεται

Σχεδόν το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ αλλά ακόμη και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να μετακινεί με διαδικασίες εξπρές το υπουργείο Υγείας, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στη Βουλή, το διάστημα της υποχρεωτικής μετακίνησης μπορεί να είναι από 3 μήνες και να φθάνει έως και τους 6 μήνες. Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και στο προηγούμενο lockdown, ενώ σήμερα περιλαμβάνονται ακόμη και γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να μετακινεί ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.O.X.) στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του, σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά), ισχυρά πληττόμενων περιοχών από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19 και «χώρους, που έχουν συμβατικά ή αναγκαστικά διατεθεί προς το Δημόσιο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Και οι ειδικευόμενοι ιατροί

Για πρώτη φορά όμως στο μετακινούμενο προσωπικό εμπίπτουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί, οι οποίοι μέχρι τώρα παρέμεναν στις θέσεις τους ακριβώς επειδή είναι λιγοστοί ενώ βρίσκονται και σε περίοδο εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται πάντως ότι ο χρόνος της υπηρεσίας τους κατά τη μετακίνησή τους, θα λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητά τους και δεν θα υπερβαίνει το τρίμηνο. Αξιοσημείωτο είναι πως η μετακίνηση θα είναι υποχρεωτική καθώς όποιος δεν θα συμφωνεί θα πρέπει να το αιτιολογήσει.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) συστήνεται με εντολή του Διοικητή τριμελής υγειονομική επιτροπή, αποτελούμενη από ιατρούς, με αποκλειστικό έργο την εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Άρνηση του προσωπικού να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία, παρά την αντίθετη κρίση του υγειονομικού συνεργείου, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Και το ΕΚΑΒ

Αντίστοιχες υποχρεωτικές μετακινήσεις μπορούν να γίνουν λόγω της πανδημίας και στο ΕΚΑΒ. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του φορέα, μπορεί να μετακινεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και το συγκεκριμένο προσωπικό θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει τις οδηγίες καθώς όπως τονίζεται: «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ` ελάχιστον την ποινή της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ν. 3528/2007».

Υποχρεωτικά και ιδιώτες

Όμως εάν κριθεί απαραίτητο λόγω της πανδημίας, θα μετακινηθεί υποχρεωτικά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν και καθήκοντα διαφορετικά από αυτά που ασκούν και έχουν εκπαιδευτεί.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και έως και την 28η/2/2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19». Πάντως, το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα θα αμειφθεί για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο ΕΣΥ, οι αμοιβές όμως θα καθορισθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στο δημόσιο σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις