Κορονοϊός μέτρα στήριξης: 4 μέτρα ανακούφισης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: 4 μέτρα ανακούφισης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

04.11.2020 | 10:23

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Είναι 4 τα μέτρα ανακούφισης για τις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα.

1.Εργαζόμενοι: Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας στο κόκκινο. Αποζημιώνονται αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ , δηλαδή σχεδόν 250 ευρώ.

από τον Γιώργο Αυτιά

Στο χρονικό αυτό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

2.Ελεύθεροι επαγγελματίες-επιχειρήσεις: Όσοι απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που μπαίνει στο κόκκινο, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ. Ακόμη δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Επιχείρηση που εντάσσεται στο κόκκινο για τουλάχιστον 14 ημέρες υπάρχει μείωση ενοικίου κατά 40% Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

3.Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις στο κόκκινο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που είναι στο πορτοκαλί και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 30%.

4.Δάνεια: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένηλίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Exit mobile version