Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επίθεση στη Βιέννη: Επικοινωνία Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στη Βιέννη: Επικοινωνία Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Επίθεση στη Βιέννη: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε αλληλεγγύη στον αυστριακό λαό και καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη

Επίθεση στη Βιέννη: Σε επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Alexander Schallenberg), εξέφρασε συμπαράσταση στην Ελλάδα για το σεισμό που έπληξε τη Σάμο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε αλληλεγγύη στον αυστριακό λαό και καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη. Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως γίνεται γνωστό με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Στη Γερμανία αύριο ο Δένδιας – Συναντήσεις με Μάας, Σόιμπλε

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με τον Γερμανό ομόλογό του. Αρχικά, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια από την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, Κλαούντια Ροθ. Στη συνέχεια ο Υπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Τέλος, ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκίντερ Κρίχμπαουμ. Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλα θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Μάας: Δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό από την Ευρώπη και τις αξίες μας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην ισλαμιστική τρομοκρατία τόνισε πως  «δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό χώρου από την Ευρώπη και από τις αξίες μας», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν». «Εφόσον το κίνητρο (ενν. της χθεσινής επίθεσης στην Βιέννη) ήταν πράγματι ισλαμιστικό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το μίσος και την τρομοκρατία. Οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν, είμαι πεπεισμένος», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο κ. Μάας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Μελίζα Χαραντινάι, ενώ τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία, η οποία, όπως είπε, «είναι εχθρός για τις ελεύθερες κοινωνίες μας».

Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι κυρίως στην Βιέννη, στα θύματα και στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο, πρόσθεσε ο κ. Μάας και ανέφερε ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη υποδεικνύουν αύξηση του κινδύνου και για την Γερμανία, ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο «θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτραπεί» κάτι τέτοιο. «Δεν πρόκειται μόνο για μάχη πολιτισμών, αλλά θα οδηγήσει και στο να υπάρξει περισσότερη βία στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί προκειμένου η κατάσταση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω», υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την αντίδραση του αραβικού κόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις