Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι

Σεισμός στη Σάμο: Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια της Σάμου.

Σεισμός στη Σάμο: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων, σε όλη τη Σάμο, από τους μηχανικούς του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια της Σάμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού βρίσκονται στο νησί 57 μηχανικοί οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας (1η Νοεμβρίου 2020), έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί, 414 από αυτές αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 8. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 21 από τα 35. Τέλος, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 44 σχολεία, εκ των οποίων 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Συγκεκριμένα 5 ακατάλληλα είναι στο Βαθύ και Άνω Βαθύ και 6 ακατάλληλα είναι στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Λέκκας: Ως ένα βαθμό, εξελίσσεται ομαλά η μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο

«Ως ένα βαθμό, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη κι αν εκδηλωθεί μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 5 έως και 5,5 Ρίχτερ, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον δομημένο ιστό, δεδομένου ότι η περιοχή άντεξε έναν σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο». Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Σάμο.

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως «η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρόσυρτη και θα διαρκέσει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνο. Μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί στον χρόνο, αν και μικρότεροι». Ο καθηγητής συνέστησε στους κατοίκους να τηρούν όλες τις βασικές οδηγίες προστασίας, να αποφεύγουν τα παλιά κτίρια και να μην κάθονται στις προσόψεις αυτών, τις απότομες πλαγιές και να μην πηγαίνουν στη θάλασσα την ώρα που εκδηλώνεται τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε επίσης -μεταξύ άλλων- στον αντισεισμικό κανονισμό στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι προϊόν των Ελλήνων επιστημόνων, από τους καλύτερους στον κόσμο», ένας κανονισμός που «πραγματικά προστατεύει τον Έλληνα πολίτη».

Στη Σάμο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέπτεται σήμερα τη Σάμο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον μεγάλο σεισμό και να εκφράσει τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους πολίτες του νησιού. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον αναπληρωτή τομεάρχη Αυτοδιοίκησης, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χαρά Καφαντάρη, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Μιχαηλίδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντηθούν με αυτοδιοικητικά στελέχη της Σάμου και θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές.

Επίσης, χθες κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, περιόδευσε στη νότια Χίο, στα χωριά Φλάτσια και Νένητα, που επλήγησαν από τον σεισμό. Συναντήθηκαν με τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων και επισκέφθηκαν σημεία όπου υπάρχουν ζημιές από καταρρεύσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «αναδείχθηκε η ανάγκη για άμεση στήριξη των κατοίκων για αποκαταστάσεις, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών για κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων επικίνδυνων κατασκευών».

Επιπλέον ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη δοκιμαζόμενη πόλη της Σμύρνης. Ο μητροπολίτης Σμύρνης τον διαβεβαίωσε ότι η κοινότητα και οι εκκλησίες της περιοχής δεν επλήγησαν από τον σεισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις