Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: “Τηρούσα σχολαστικά τα μέτρα κι όμως κόλλησα”
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: “Τηρούσα σχολαστικά τα μέτρα κι όμως κόλλησα”

Κορονοϊός Ελλάδα: O Γιάννης Πιτσιώρας περιγράφει πώς νόσησε και τι βίωσε μέσα στο νοσοκομείο - Τι σχολιάζει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκιβιάδης Βατόπουλος για τα νέα μέτρα

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο κ. Γιάννης Πιτσιώρας, ασθενής ο οποίος νόσησε από κορονοϊό περιέγραψε την εμπειρία του μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη: «Έμεινα 12 μέρες στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Αρχικά είχα πολύ υψηλό πυρετό, έκανα τεστ, βγήκε θετικό και μετά πήρα τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ. Η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή. Έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από το προσωπικό του νοσοκομείου και τον επαγγελματισμό του ΕΟΔΥ».

Όσον αφορά εκείνους που υποβαθμίζουν τη σημασία του ιού ο κ. Πιτσιώρας σημείωσε: «Όποιος “πυροβολεί” αυτή τη διαδικασία δεν ξέρει τι του γίνεται. Ο ιός είναι περίεργος, επιτίθεται στο αναπνευστικό. Ανέπτυξα πνευμονία και έχω τεράστια εξάντληση. Δεν ξέρω πως το κόλλησα, ύπουλο πράγμα. Έστω και μια μικρή στιγμή απροσεξίας μπορεί να σε οδηγήσει εδώ που βρέθηκα. Είναι ένα πράγμα που σε τρώει από μέσα». «Δεν υπάρχει πιο αδυσώπητη ισότητα από τον μακρύ βραδινό ήχο των αναπνευστήρων στις κλινικές», ανέφερε ο κ. Πιτσιώρας τονίζοντας ότι δεν είναι μια γρίπη ο κορονοϊός.

Βατόπουλος: Σημαντική η αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων και η τήρηση των μέτρων

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκιβιάδης Βατόπουλος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας και τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα είναι αναγκαία δεδομένου των συνθήκων και ότι οι πολίτες είναι απαραίτητο να αλλάξουν συμπεριφορά στο θέμα της πρόληψης.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων και να τηρούμε τα μέτρα. «Η πολιτεία να συνεχίσει να βοηθά τον κόσμο να παίρνει τα μέτρα, να μη συνωστίζονται» ανέφερε. «Η αύξηση της τελευταίας εβδομάδας είναι ραγδαία. Θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων, σε περίπου μια εβδομάδα, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα δούμε και νέα αύξηση. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας. Να προφυλαχθούν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι νέοι. Συζητάμε για αλλαγή συμπεριφοράς τώρα».

Όσον αφορά το κλείσιμο της εστίασης, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι σε όλα τα  υπόλοιπα κράτη από εκεί ξεκίνησε, από μη αναγκαίους συνωστισμούς. Έχουμε δύο Ελλάδες – πρωινή και βραδινή. Το πρωί ο κόσμος ήταν πιο προσεκτικός και τηρούσε τα μέτρα, αλλά το απόγευμα χαλάρωνε.  Ο κ. Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η στελέχωση των νοσοκομείων. «Δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Έχουν δωρίσει κλίνες που ίσως δεν έχουν στελεχωθεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις