Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: Μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σεισμός στη Σάμο: Στη Σάμο μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί

Σεισμός στη Σάμο: Στη Σάμο μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί. Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών. Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Σάμος: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά, σαν τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός με μεγάλη διάρκεια, που είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου, ταρακούνησε το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις η δόνηση είχε μέγεθος 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Από τα πρώτα λεπτά της δόνησης η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στη στεριά. Κάτοικοι κάνουν λόγο για μικρά τσουνάμι. Ο σεισμός ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στην στεριά.

 Υπάρχει τραυματίας από πτώση τοίχου στο Καρλόβασι λέει ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου

Για έναν τραυματία από κατάρρευση τοίχου στο Καρλόβασι μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο έκανε λόγο ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου στο SamosVoice.gr. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυμπέρη έχουν σημειωθεί, επίσης, πολύ μεγάλες ζημιές στον μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Καρλοβάσου και στην Πορφυριάδα σχολή. «Ευτυχώς τα παιδιά που ήταν μέσα και έξω στην αυλή εκείνη την ώρα δεν έπαθαν τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Λυμπέρης.

Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου

Μεγάλο τμήμα της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι κατέρρευσε λόγω του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.  Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς τα περισσότερα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στο νησί είναι παλιά και εγκαταλελειμμένα στο Πυθαγόρειο, στο Καρλόβασι και στην πρωτεύουσα. Γίνονται οι πρώτες προσπάθειες καταγραφής των ζημιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις