Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: Η εκτίμηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Η εκτίμηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο

Σεισμός στη Σάμο: Πριν από την κύρια σεισμική δόνηση είχαν προηγηθεί δύο μικρότερες σε Σάμο και Τουρκία λίγο πιο πάνω από τα 4.0 Ρίχτερ

Σεισμός στη Σάμο: Ως πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 7.0 Ρίχτερ και όχι 6.6 καταχώρησε τον σεισμό που ταρακούνησε την μισή Ελλάδα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι σεισμοί πριν από τον κύριο, με επίκεντρο την Σάμο και την Ανατολική Τουρκία, ο πρώτος εντάσεως 4.6 Ρίχτερ και ο δεύτερος 4.1 Ρίχτερ.

Στο γράφημα φαίνεται καθαρά η εκτίμηση, ενώ την ίδια στιγμή ποικίλουν οι εκτιμήσεις άλλων Σεισμολογικών Ινστιτούτων όπως αυτό της Τουρκίας που δίνει 6.8 Ρίχτερ. Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και δίνει ένταση σεισμού τα 7.0 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ανατολική Τουρκία.

«Ήταν ο κύριος σεισμός» λέει ο Άκης Τσελέντης

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ζημιές και στη Χίο

Σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης έδειξε σημαντικές ζημιές σε παλιά κτίρια σε όλη τη Χίο, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς. Ταυτόχρονα κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν «οργώσει» οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

Zημιές στην εκκλησία στο Καρλόβασι

Μεγάλες ζημιές σε εκκλησία στο Καρλόβασι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 στη θαλάσσια περιοχή 19 χλμ βόρεια της Σάμου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβαίνουν συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε. Πρόκειται για την εκκλησία Παναγία Θεοτόκου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις