Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γειτονιές Αθήνας κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα
ΕΛΛΑΔΑ

Γειτονιές Αθήνας κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Γειτονιές Αθήνας κορονοϊός: Περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από την έρευνα στα λύματα της Ψυττάλειας.

Γειτονιές Αθήνας κορονοϊός: Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τα δυτικά προάστια, εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το δελτίο ειδήσεων του Star, περιοχές όπως η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι, εμφανίζονται ως «κόκκινες γειτονιές».

Στα κόκκινα, όμως, και περιοχές στα Δυτικά, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται ιδιαίτερα για Περιστέρι, Πετρούπολη και Ιλιον, καθώς παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν rapid test στο κέντρο του Δήμου Περιστερίου και μέσα σε 48 ώρες εντόπισαν συνολικά 78 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας στα 31 έτη.

Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος, με την ομάδα του, τα λύματα από το λεκανοπέδιο. Όπως λέει στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας, συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000.

Απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης. Όπως εξηγεί, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου, ο κ. Θωμαϊδης είχε μιλήσει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. Εκεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

“Εδώ και τρεις ημέρες, υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω” σημείωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1.000 ημερησίως, καθώς “υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις