Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη διαδικασία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη διαδικασία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Τσίπρας - Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Άναψαν τα αίματα χθες το απόγευμα στη Βουλή όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε όπου ξάφνου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών για τον πτωχευτικό νόμο.

23.10.2020 | 10:02

Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής:  Στις 18:00 ξεκινά η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής.  Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι».

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, προκειμένου να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει, κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».

Πρόταση μομφής: Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών

Στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κάνοντας λόγο για βαριές κουβέντες που δεν τιμούν δημόσιους λειτουργούς της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του τελείωσε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Ο κ. Τσίπρας είχε πει πως όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙζΑ πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα και κάνατε 25.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και μετά ήρθε ο κύριος Τσακαλώτος να πει ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλοί για τις τράπεζες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για νέα σεισάχθεια και εσείς καταργήσατε την πρώτη κατοικία εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είχατε πει για διαγραφή χρεών και τελικά πήγατε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται στην χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019 με την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εμείς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία θεσμοθετώντας πλέον ως πάγια πολιτική το μόνιμο πρόγραμμα που προβλέπεται στον πτωχευτικό κώδικα με συνολική λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παρέχουμε μια ευνοϊκή μακροχρόνια και βιώσιμη λύση οφειλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παρέχεται κρατική ενίσχυση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για μακρό χρονικό διάστημα. Προβλέπουμε την πλήρη διαγραφή όλων των χρεών σε πρόσωπα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτή είναι η πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας και εμείς θα ήθελα να πω στον κύριο Τσίπρα σεβόμαστε τους πολίτες, λογοδοτούμε στους πολίτες, τους κοιτάμε στα μάτια με σεμνότητα και εργαζόμαστε σκληρά στο πεδίο της υγείας στην παιδεία, στις μεταφορές, έτσι ώστε να καλύψουμε υστερήσεις του παρελθόντος.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα για όλα αυτά που υποσχέθηκε και δεν υλοποίησε.”

Κουτσούμπας για πρόταση μομφής: Καταψηφίζω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Χρίστου Σταικούρα, τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταψηφίζοντας, όπως αναφέρει, τόσο την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και τον ΣΎΡΙΖΑ. “Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα” ,ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πρόταση μομφής: Το παρασκήνιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μέρες επιχειρούσαν να «σηκώσουν» επικοινωνιακά το θέμα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με συνεχείς δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων κορυφαίων στελεχών.  Η ιδέα για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα ήταν του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος την εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Η τελική απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τσίπρας, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Ραγκούσης, Βούτσης, Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος. Η λογική της κίνησης είναι απλή: Να γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα και να αναγκαστεί να το χρεωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, «παίρνοντας πάνω του τον κ. Σταϊκούρα».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Αλέςξη Τσίπρα δεύτερο και καταϊδρωμένο – και τους ψηφοφόρους να έχουν βρει τον αντικαταστάτη – ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να βρει επικοινωνιακά παιχνίδια για να επιβάλει απλώς την παρουσία του, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.  Το επιτελείο του κ. Τσίπρα είχε διαπιστώσει επίσης ότι τα θέματα της πανδημίας είναι δύσκολο να τεθούν στην κορυφή της αντιπολιτευτικής κριτικής εξ αντικειμένου, ενώ και στα ελληνοτουρκικά ο διχασμός που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει ούτε μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ένα σαφές μήνυμα από την Κουμουνδούρου. Με την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι το πλέον πρόσφορο για την εκδήλωση μίας αντιπολιτευτικής πρωτοβουλίας.

Πρόφαση;

Βέβαια, το νομοσχέδιο για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ξοδέψει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό του όπλο δεν προκαλεί κοινωνική αναστάτωση ή αντιδράσεις έστω σε μια μικρότερη μερίδα πολιτών. Η πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκε στην Βουλή χαρακτήρισε επί της αρχής θετικό το νομοσχέδιο και έκανε αρκετές παρατηρήσεις επι των άρθρων οι οποίες όμως έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.

Πέραν αυτού μια συζήτηση στην Βουλή για την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς ίσως αποδειχθεί επώδυνη και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον το άφθαρτο κόμμα του 2012. Όπως υπενθύμισε η ΝΔ στην Βουλή, η δέσμευση για άρση της απόλυτης προστασίας πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα καθώς επί δικών του ημερών πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 25 χιλ πλειστηριασμοί. Εξίσου έντονη κριτική αναμένεται να δεχθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τον χρόνο που επιλέγει να οξύνει το κλίμα. Το γεγονός ότι η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή ίσως να μετατρέψει σε μπούμερανγκ την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε σχεδόν ανεύθυνο και επικίνδυνο τον αντιπολιτευτικό ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας αναλυτικότερες απαντήσεις στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Μένει να δούμε… ποιος θα κεδίσει.

Exit mobile version