Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Μια αιφνιδιαστική κίνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Μια αιφνιδιαστική κίνηση

Τσίπρας - Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Αρχίζει την Παρασκευή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα – Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

Τσίπρας – Σταϊκούρας πρόταση μομφής: Αιφνιδίασε πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας πρόταση μομφής κατά του υπουργού οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το νέο πτωχευτικό κώδικα. Οπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη αποδέχτηκε την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα και η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 6.30 το απόγευμα ενώ θα ολοκληρωθεί με βάση τον κανονισμό το αργότερο την Κυριακή το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός

“Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα.

Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών.

Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους.

Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά.

Σαν τους κλέφτες.

Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση.

Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται.

Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας.”

Ο κ. Τσίπρας πριν καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του κ.Σταϊκούρα του ζήτησε να αποσύρει το νομοσχέδιο .

“Εν μέσω πανδημίας φέρνετε το σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη που δεν ήρθε όλα τα χρόνια των μνημονίων.

Και τον φέρνετε στα κρυφά.

Εκμεταλλευόμενοι τη πανδημία.

Εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στη κοινωνία.

Εμείς όμως δε θα σας το επιτρέψουμε αυτό.

Δε θα επιτρέψουμε να βάλετε ταφόπλακα στη ζωή και στα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, με μια διαδικασία φαστ τρακ και στα κρυφά.

Σας ζητάω κύριε υπουργέ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης.

Εσείς εδώ πράττετε το αντίθετο.

Όχι μόνο δεν αναστέλλετε αλλά επισπεύδετε αλλάζοντας και το πτωχευτικό κώδικα για να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά.

Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα.

Ή μάλλον σας δίδω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου.”

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής κατά υπουργού οικονομικών είχε προηγηθεί η πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών

Στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κάνοντας λόγο για βαριές κουβέντες που δεν τιμούν δημόσιους λειτουργούς της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του τελείωσε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Ο κ. Τσίπρας είχε πει πως όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙζΑ πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα και κάνατε 25.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και μετά ήρθε ο κύριος Τσακαλώτος να πει ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλοί για τις τράπεζες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για νέα σεισάχθεια και εσείς καταργήσατε την πρώτη κατοικία εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είχατε πει για διαγραφή χρεών και τελικά πήγατε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται στην χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019 με την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εμείς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία θεσμοθετώντας πλέον ως πάγια πολιτική το μόνιμο πρόγραμμα που προβλέπεται στον πτωχευτικό κώδικα με συνολική λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Παρέχουμε μια ευνοϊκή μακροχρόνια και βιώσιμη λύση οφειλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παρέχεται κρατική ενίσχυση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για μακρό χρονικό διάστημα.

Προβλέπουμε την πλήρη διαγραφή όλων των χρεών σε πρόσωπα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτή είναι η πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας και εμείς θα ήθελα να πω στον κύριο Τσίπρα σεβόμαστε τους πολίτες, λογοδοτούμε στους πολίτες, τους κοιτάμε στα μάτια με σεμνότητα και εργαζόμαστε σκληρά στο πεδίο της υγείας στην παιδεία, στις μεταφορές, έτσι ώστε να καλύψουμε υστερήσεις του παρελθόντος.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα για όλα αυτά που υποσχέθηκε και δεν υλοποίησε.”

Εκτρωματικό νομοσχέδιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κατά τη σημερινή συζήτηση για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για “εκτρωματικό νομοσχέδιο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις”,

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας έντονα την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας τον ότι “εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας” και ότι “φροντίζει πάντα να αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του ουσιαστικά επιχειρήματα”. “Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δε τον παίρνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε στα πάνω από 800 κρούσματα και πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που, όπως είπε, βρίσκονται “τα δημόσια νοσοκομεία σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού”.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους “ανεύθυνους νέους” ακόμα και τους “ανεύθυνους αντιφασίστες”, “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, με γελοία επιχειρήματα, είπε ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας”.

“Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δε κολλάει”, σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις