Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μέτρα κορονοϊός Ελλάδα: Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις περιοχές του επίπεδου 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα κορονοϊός Ελλάδα: Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις περιοχές του επίπεδου 4

Μέτρα κορονοϊός Ελλάδα: Σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στις Περιφερειακές ενότητες που τίθενται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» λόγω του κορoνoϊού αποφάσισε η Κυβέρνηση

Μέτρα κορονοϊός Ελλάδα: H Κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης, πέραν αυτών που ήδη ισχύουν πανελλαδικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων τα οποία προκαλούνται σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στις Περιφερειακές ενότητες που τίθενται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» λόγω του κορoνoϊού.

1.Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε αυτή και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορεί να μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από το διάστημα της αναστολής -που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες- και υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ ανά μήνα. Για αυτό το χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας Αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής .

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

2.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

3.Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου για το συγκεκριμένο μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή αυτή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

4.Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή και φοιτητική εστία. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

5.Από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

6.Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σημειώνεται ότι για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.

Δείτε ακόμα:

Αναδρομικά: Πιστώνονται από σήμερα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Το καζίνο στο Ελληνικό θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες λέει η Mohegan

Ξεκινά το χειμερινό ωράριο για νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις