Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελένη Τουλουπάκη τέλος: Χάνει τη θέση της – Στη Βουλή το νομοσχέδιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ελένη Τουλουπάκη τέλος: Χάνει τη θέση της – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Ελένη Τουλουπάκη τέλος: Στην Βουλή κατατέθηκε προς ψήφιση σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ των άλλων, προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς

Ελένη Τουλουπάκη τέλος: Την αναίμακτη αποκαθήλωση της Ελένης Τουλουπάκη από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το βράδυ στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Στην Βουλή κατατέθηκε χθες προς ψήφιση σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ των άλλων, προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Στις δύο αυτές υπό ενοποίηση εισαγγελίες προΐστανται σήμερα οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Μπαρδάκης. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η κυρία Τουλουπάκη έχει απασχολήσει ποικιλότροπος τις εισαγγελικές αρχές, την Βουλή, αλλά και την κοινή γνώμη με τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τώρα με το 92 σελίδων νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή και τιτλοφορεί «ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», ενοποιούνται οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Στο νομοσχέδιο των 76 άρθρων προβλέπεται ότι μετά την ενοποιήσει των δύο επίμαχων εισαγγελιών, θα συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών. Το νέο αυτό Τμήμα θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), με τριετή θητεία, ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Λήγει και η θητεία και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παράλληλα, λήγει αυτοδικαίως και η θητεία και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες. Όμως, μέχρι την λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες σήμερα επικεφαλής στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά. Δηλαδή, θα ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να ορίσει τα νέα πρόσωπα. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής, ότι η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την παραπομπή από την Βουλή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο –γνωστού και ως Ρασπούτιν- στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) για 8 αδικήματα, αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη, μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, που διενήργησε σχετική έρευνα. Ειδικότερα, η δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη αφορά τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις