Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Όλα τα όπλα στη μάχη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Όλα τα όπλα στη μάχη

Κορονοϊός Ελλάδα: Τα νούμερα της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα μας είναι σοκαριστικά τις τελευταίες εβδομάδες και ακόμη πιο σοκαριστικές γίνονται οι προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες

Κορονοϊός Ελλάδα: Τα νούμερα της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα μας είναι σοκαριστικά τις τελευταίες εβδομάδες και ακόμη πιο σοκαριστικές γίνονται οι προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα ενσκήψει και ο χειμώνας και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας που ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους με βάση την πάγια θέση του πρωθυπουργού: «προηγείται η ασφάλεια των πολιτών και μετά οι αριθμοί». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ρίξει» στη μάχη κατά της πανδημίας όλα τα όπλα που τις απομένουν έτσι ώστε να μη φθάσουμε σε αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων στους οποίους δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει το εθνικό σύστημα υγείας.

Χωρίς φιλάθλους τα ματς

Το πρώτο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πήρε πάνω του την αναστολή της απόφασης για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου τόσο στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων, όσο και σταδιακά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είχε προηγηθεί η έγκριση των λοιμωξιολόγων ότι στα ελληνικά γήπεδα θα μπορούσαν να βρίσκονται φίλαθλοι σε ποσοστό 10 τοις εκατό της χωρητικότητας του γηπέδου και χωρίς αυτός ο αριθμός να ξεπερνά τους 3.500 φιλάθλους. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα μετά από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται κάθε αποφυγή συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Και η απόφαση κρίνεται σωστή, αφού η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους σημειώνει ότι για να αποφύγουμε την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων θα πρέπει να τηρούμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Και με αυτήν την κίνηση φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός βάζει πραγματικά και όχι προσχηματικά το πολιτικό κόστος σε δεύτερη μοίρα συνεχίζοντας την απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα παρά τις όποιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει το τελευταίο χρονικό διάστημα και παρά το γεγονός ότι σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η είσοδος θεατών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αυστηροί έλεγχοι παντού

Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 7000 και έτσι η κυβέρνηση ενεργοποιεί το πρώτο από τα όπλα της που είναι η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα καταστήματα εστίασης που δεν τηρούν τα ωράρια ανά περιοχή ή τον αριθμό των παρευρισκομένων στα τραπέζια και από την κυβέρνηση διατείνονται ότι οι παραβάτες (ιδιοκτήτες και θαμώνες) θα τιμωρούνται παραδειγματικά και με το μέγιστο των προστίμων που προβλέπονται. Επόμενη κίνηση από την πλευρά της πολιτείας είναι η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα που δε θα περιορίζονται μόνο σε χωριά ή κοινότητες αλλά ακόμη και σε δομές είτε κρατικές, είτε ιδιωτικές όπως είναι οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων ή ακόμη και δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εάν από τους ελέγχους που θα γίνουν προκύψει ότι υπάρχουν ενεργά κρούσματα.

Από τις κυβερνητικές εντολές δεν εξαιρείται η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πλέον θα αναλάβει ενεργό ρόλο όπως και η αστυνομία για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού. Πλατείες, πολυσύχναστοι δρόμοι και σημεία όπου συνωστίζονται νέοι μετά τα μεσάνυχτα θα ελέγχονται πλέον και από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές θα προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση πολλών ατόμων που αποτελεί πιθανή εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Επιπλέον, αυξάνονται τα καθημερινά τεστ που θα γίνονται σε υπαίθριους χώρους, όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η επόμενη κίνηση από την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας μέσω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ ανά την χώρα. Τα εγκαίνια 50 μονάδων εντατικής θεραπείας την εβδομάδα που μας πέρασε είναι ένα ακόμη βήμα προς τον εθνικό (όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς) στόχο να φθάσει η χώρας μας έως το τέλος του χρόνου στον αριθμό του μέσου όρου μονάδων ΜΕΘ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εντολές για την ενεργοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων έχουν ήδη δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή και λαμβάνει καθημερινή ενημέρωση από την επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη, κάτι που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε κατάσταση lockdown με ανυπολόγιστες πλέον συνέπειες για την οικονομία και τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις