Αθήνα

°C

Κυριακή

20

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χάγη ΑΟΖ: Ελλάδα – Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάγη ΑΟΖ: Ελλάδα – Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο 

Χάγη ΑΟΖ: Την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.

Χάγη ΑΟΖ: Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία. Η συμφωνία έγινε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα. Πρόκειται για εξέλιξη θετική για τα ελληνικά συμφέροντα αφού έτσι παρακάμπτεται ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης. Δεδομένου ότι στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, το αδιέξοδο ήταν προφανές.

Η εξέλιξη είναι προφανώς και ένα θετικό κεκτημένο σε σχέση με την Αγκυρα, αφού υποδεικνύει τον δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν οι διερευνητικές εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Η δήλωση Δένδια

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα ότι “έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Η φωτογραφία που πόσταρε ο ΥΠΕΞ

Μάλιστα ανήρτησε και φωτογραφία με την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανία, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στην οποία επισημαίνει ότι “συζητήσαμε για διμερή θέματα, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων”.

“Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών”, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.

“Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών” πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν “αναχρονισμό”, αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

“Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα”, τόνισε και εκτίμησε ότι “όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση” και επισήμανε: “Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά”.

Τόνισε μάλιστα ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τέλος, είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. “Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Πέτσας για προσφυγή στη Χάγη με Αλβανία: Η εποχή των δισταγμών τελείωσε

«Η εποχή των δισταγμών τελείωσε» έγραψε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο twitter για τη συμφωνία Νίκου Δένδια – Έντι Ράμα σχετικά με την προσφυγή Ελλάδας – Αλβανίας στο  διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις