Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χρυσή Αυγή αναστολή: Η Πρόεδρος αμφισβητεί την αγόρευση της εισαγγελέως
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή αναστολή: Η Πρόεδρος αμφισβητεί την αγόρευση της εισαγγελέως

Χρυσή Αυγή αναστολή: Με μία τοποθέτηση που έκανε εντύπωση, η πρόεδρος του Δικαστηρίου που δικάζει τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασε ευθέως τα όσα είπε χθες στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Χρυσή Αυγή αναστολή: Διακόπηκε για αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την παρέμβαση της Προέδρου του Δικαστηρίου.

Πολύ σοβαρές είναι οι εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς η Πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε στην αρχή της διαδικασίας και πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε απέναντι στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.  Η απάντηση στην εισαγγελέα ήρθε από έδρας. Η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της σχετικά με τους 11 κατηγορούμενους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης και δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι  οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρόταση της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση της.  Έτσι, το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί προκειμένου να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων του Γιάννη Λαγού.

Η απάντηση της Οικονόμου και ο διάλογος με την Λεπενιώτη

Η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα όσα υποστήριξε κατά την αγόρευσή της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα όσα είπα αφορούν μόνο αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο, όπως οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος. Έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους όρους που έχουν οριστεί.  “Αρα να ανασταλεί η ποινή και γι’ αυτούς”, ρώτησε η κ. Λεπενιώτη την Εισαγγελέα με την κ. Οικονόμου να απαντά καταφατικά ενώ όταν επανήρθε η πρόεδρος του Δικαστηρίου ρωτώντας την “να ανασταλεί παρότι έχουν το ύποπτο της τέλεσης;” η Εισαγγελέας της Έδρας επέμεινε απαντώντας κατηγορηματικά “ναι”.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Η κριτική στην εισαγγελέα της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας»

Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα της έδρας της δίκης Χρυσής Αυγής, Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών«, επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις