Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χάρτης Ερντογάν – ελληνοτουρκικά: Ο “σουλτάνος” κόβει το Αιγαίο στη μέση, οργή στην Αθήνα
ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΘΗΝΑ

Χάρτης Ερντογάν – ελληνοτουρκικά: Ο “σουλτάνος” κόβει το Αιγαίο στη μέση, οργή στην Αθήνα

Χάρτης Ερντογάν - ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας επανέφερε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν - Υπουργείο Εξωτερικών: Προκαλείτε σύγχυση και θέτετε σε κίνδυνο ζωές

Χάρτης Ερντογάν – ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία συνεχίζει τις ακρότητες και τις προκλήσεις και σήμερα είχαμε νέο… επεισόδιο, με την παρουσίαση χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση! Αυτήν την φορά την σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu ο οποίος δήλωσε πως «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας», δημοσιεύοντας μάλιστα και τους αντίστοιχους χάρτες. Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» αυξάνει την περιοχή όπου έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο, αγνοώντας τους πάντες.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu, δήλωσε: «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».

Η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί. Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο τα εθνικά μας πλοία. Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης.

Είστε παράνομοι απαντά η Αθήνα

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία κάνει λόγο για παράνομο ορισμο εξηγώντας αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις. «Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» προστιθεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου».

Η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

Βαρύ κλίμα

Την ίδια ώρα, πηγή που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες περιέγραφε στον ΣΚΑΙ ένα κλίμα επιβαρυμένο για την Τουρκία έντονης δυσαρέσκειας ακόμη και για τους «μεγάλους παίκτες» της Ευρώπης. Υπάρχουν βεβαίως αναχώματα σε χώρες του Νότου που έχουν συμφέροντα και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά όπως αναφέρει η ίδια πηγή τα μεγάλα καράβια μπορεί να αργούν να στρίψουν αλλά είμαστε σε αυτή την φάση που στρίβουμε.

Υπάρχει το ψυχολογικό όριο του Δεκεμβρίου. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν θέσει εκείνη την Σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ως το ανώτατο όριο ώστε η Τουρκία να δείξει δείγματα καλή θέλησης. Αν δεν το κάνει όλες οι επιλογές και βεβαίως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Ελλάδα θα επιμένει να θέτει το ζήτημα που έθεσε και ο κ. Μητσοτάκης και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και στις χθεσινές του δηλώσεις, δηλαδή αυτό το ιδιότυπο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που μπορεί να μην είναι κοινό αλλά μπορεί να είναι από κάποιες χώρες και στοχευμένο εκεί που πονάει δηλαδή την Τουρκία, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και όπως επεσήμανε αυτή η πηγή η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο των ηγετών μέχρι το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών που μπορεί και να επεξεργαστεί κυρώσεις νωρίτερα, τον Νοέμβριο σε όλα τα επίπεδα για να καλλιεργηθεί το κλίμα.

Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα

“Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν”, ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αρμενία. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι “οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας”.

Υποστηρίζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση ότι “αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ιστορικές πραγματικότητες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή και για τις οποίες καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις, πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την μεγάλη ιδέα και την εχθρότητά της απέναντι στους Τούρκους”.

Η Ελλάδα στηρίζει Άσαντ, Χαφτάρ, Αρμενία

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν. Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι “είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Άσαντ, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, την Αρμενία που κατέχει το άνω Καραμπάχ, που έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, που μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών, που ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του άνω Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα. Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενίας που συνεχίζεται για 28 χρόνια  παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου.

Προκλητικό σόου Ερντογάν πάνω στο γεωτρύπανο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα – Απειλεί Ευρώπη

Τη γνωστή ρητορική του συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφερέται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ». Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε μία «πανηγυρική» τελετή στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη γεώτρηση Dunai 1.

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα και τους εργαζόμενους του «Φατίχ» ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως μετά τις νέες γεωτρήσεις ανακαλύφθηκε περίσσοτερο φυσικό αέριο το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- φτάνει τα 405 δισ. κυβικά μέτρα. Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί -όπως είπε- τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας «το πήγε ένα βήμα παραπέρα», σημειώνοντας πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ». Σημειώνεται πως η Toυρκία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις