Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ληστείες τραπεζών: Εξιχνιάστηκαν “frozen cases”
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστείες τραπεζών: Εξιχνιάστηκαν “frozen cases”

Ληστείες τραπεζών: Εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ένοπλες ληστείες τραπεζών, που είχαν καταγραφεί στη συμπρωτεύουσα από το 2008 έως το 2010!

Ληστείες τραπεζών: Στη διεθνή αστυνομική ορολογία αποκαλούνται frozen cases, δηλαδή παγωμένες υποθέσεις. Δηλαδή εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες δεν εξιχνιάστηκαν σε χρόνο κοντά στην διάπραξή τους και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν μπήκαν στο… ψυγείο.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα τελευταία χρόνια όμως οι φάκελοι αυτοί με τα ανεκμετάλλευτα έως τώρα στοιχεία, επιχειρείται από ειδικές ομάδες αστυνομικών να… ξεπαγώσουν με την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων και την προσθήκη νέων. Έτσι, εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ένοπλες ληστείες τραπεζών, που είχαν καταγραφεί στη συμπρωτεύουσα από το 2008 έως το 2010!

Για τη διάπραξη επτά ενόπλων ληστειών και μιας απόπειρας ληστείας, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος του ανακριτή  ομογενής από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αναζητείται και δεύτερος  ομογενής, με τον οποίο, κατά τα στοιχεία της Αστυνομίας, διέπραξαν από κοινού, τις τέσσερις από τις ένοπλες ληστείες.

«Η αξιοποίηση και επιστημονική ανάλυση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού και η επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην εξιχνίαση οκτώ  ένοπλων ληστειών σε τραπεζικά υποκαταστήματα και υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη τα έτη 2008-2010», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Συνελήφθη ομογενής

Για την υπόθεση, προστίθεται, ταυτοποιήθηκε ως δράστης 36χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία και εκδόθηκαν έξι εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων συνελήφθη. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 35χρονου ομογενή συνεργού του, που αναζητείται.

Ειδικότερα, προσθέτει η Αστυνομία,  ο 36χρονος, από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Δεκέμβριο του 2010 ενεργώντας από κοινού είτε με τον 35χρονο συνεργό του είτε με άγνωστους συνεργούς του, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με την απειλή πιστολιών προέβησαν σε επτά τετελεσμένες ληστείες και μία απόπειρα ληστείας στα ανωτέρω υποκαταστήματα, σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Επιπλέον, οι δράστες το ίδιο χρονικό διάστημα αφαίρεσαν πέντε  δίκυκλες μοτοσικλέτες, τέσσερις (4) εκ των οποίων χρησιμοποίησαν για την προσέγγιση και διαφυγή τους κατά την τέλεση των ληστειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2011 συνελήφθη ως συνεργός του 36χρονου, 20χρονος (τότε) ομογενής, με τον οποίο διέπραξαν ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων το 2009.

Το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό ανέρχεται σε 101.990,39 ευρώ. Ο συλληφθείς  οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη του συνεργού του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις