Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν για κυρώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν για κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Το λόγο για τον οποίο έβγαλε ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εξήγησε στα στελέχη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και της «Τουρκιγέ», ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή στην ανατ. Μεσόγειο, «είμαστε στο σημείο που θέλουμε στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει ότι η νέα «έξοδος» του Oruc Reis δείχνει αυτήν ακριβώς τη δύναμη.

«Η Γερμανία, η Γαλλία ήθελαν να κάνουν τους μεσολαβητές. Ήθελαν να εξοικονομήσουν χρόνο για την Ελλάδα. Αλλά το συνειδητοποιήσαμε νωρίς. Η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή. Σήμερα, ο απόπλους του Oruc Reis δείχνει ξανά τη δύναμή μας. Εάν το Ορούτς Ρέις δεν είχε βγει, θα είχαμε χάσει ό,τι είχαμε κερδίσει. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αζερμπαϊτζάν, είτε στην Αρμενία, είτε στη Συρία είναι μια χώρα που περνάει ο λόγος της και μια χώρα σε ισχυρή θέση. Νόμιζαν ότι θα παραμέναμε σιωπηλοί. Αλλά δεν έγινε αυτό που περίμεναν», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας νέο μήνυμα προς Βερολίνο και ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

Crash Test

Ο Ερντογάν «δικαίωσε» τις Βρυξέλλες μετά από τρία εικοσιτετράωρα, δίνοντας εντολή να ζεστάνει τις μηχανές του το Oruc Reis, και να επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σχεδόν ένα μήνα μετά από την αποχώρηση του. Επί της ουσίας και στη σκιά της μείζονος κλιμάκωσης της Άγκυρας, αυτό που θα προμηνύεται, σύμφωνα με την ανάλυση της Αθήνας, είναι ένα crash test της Ευρώπης με τον αναξιόπιστο Τούρκο Πρόεδρο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία επιστρέφουν στο στρογγυλό τραπέζι των Βρυξελλών, με την απόλυτη νομιμοποίηση να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας και επιπλέον να υπενθυμίσουν στους ευρωπαίους συμμάχους την δέσμευση τους για το μαστίγιο έναντι της Άγκυρας. Αποτυπωμένο ξεκάθαρα στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, με τις διακριτές αναφορές στα άρθρα 29 και 215 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στις κυρώσεις και με σαφώς προσδιορισμένο καταληκτικό ορίζοντα, αλλά με εκκρεμότητα τον οδικό χάρτη εφαρμογής τους.

Λίστα κυρώσεων θέλει η Αθήνα

Μικρό καλάθι

Η ελληνική αποστολή δεν προσέρχεται στη συνεδρίαση με υπερβολικές προσδοκίες αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων αλλά καταφανώς ούτε και με βλέμμα ηττημένου. Άλλωστε αποτελεί ένα κεκτημένο της μετριοπαθούς στάσης, αλλά και των διαπιστευτηρίων συνέπειας και αξιοπιστίας που έχει επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου έντασης. Είναι το ίδιο μίγμα της εξωτερικής πολιτικής που όπως εκτιμάται στην κυβέρνηση έχει αφενός δημιουργήσει τα αδιέξοδα στην τουρκική διπλωματία και στην απομόνωση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον στην αιχμή των ελληνικών επιδιώξεων σε αυτόν τον γύρο είναι να μιλήσουν οι ισχυροί παίκτες στο ευρωπαϊκό τραπέζι και να πάρουν σαφή θέση χαράσσοντας ταυτόχρονα με περισσότερη ευκρίνεια την ευρωπαϊκή κόκκινη γραμμή προς την Τουρκία. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στην Αθήνα και παρά τα καθαρά μηνύματα στήριξης, δεν παραγνωρίζουν τον συσχετισμό δυνάμεων όπως αυτός διαμορφώνεται από τα ισχυρά συμφέροντα που βρίσκονται στον πυρήνα των διμερών σχέσεων, ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία.

Η αξίωση να συζητηθεί η νέα ακραία πρόκληση και να προσδιοριστούν οι συνέπειες της δεν επιδέχεται απόρριψης και παρότι αναμένεται να μπει στο τραπέζι τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, θα εκθέσει όλα τα δεδομένα ήδη από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το περιθώριο της προσφέρει τη δυνατότητα επαφών στο υψηλότερο επίπεδο που θα ενισχύσει τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στο μεγάλο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις