Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – αεροσκάφος Τουρκία: Ασύλληπτο “καψόνι” στον αέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – αεροσκάφος Τουρκία: Ασύλληπτο “καψόνι” στον αέρα

Δένδιας - αεροσκάφος Τουρκία: Συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων» η Άγκυρα, που σύμφωνα με την ΕΡΤ κράτησε χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.

Δένδιας – αεροσκάφος Τουρκία: Σε μια ασύλληπτη πρόκληση, σε βάρος επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, προέβη η Τουρκία, το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ και ο ΣΚΑΙ, η Τουρκία, με τεχνάσματα, κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και διπλωματική αντιπροσωπεία. Ο κ. Δένδιας, την Τετάρτη, μετέβη στο Ιράκ, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, προκειμένη να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η αποστολή, ως είθισται, είχε αιτηθεί και λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης της ΕΡΤ, την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης. Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά! Εν τέλει, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ.

Ο «χάρτης» της τουρκικής πρόκλησης με την πορεία -και τους κύκλους- του κυβερνητικού αεροσκάφους:

Επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε χθες, Τετάρτη, στο Ιράκ όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Μπαρχάμ Σαλίχ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον ιρακινό ομόλογό του.

«Είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στη Βαγδάτη, μετά τη συνάντησή του με τον Φαούντ Χουσεΐν. Όπως τόνισε κάθε κρίση στην περιοχή, όπως «το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία».

«Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», σημείωσε και προσέθεσε: «Ωστόσο, καταστήσαμε επίσης ξεκάθαρο ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις