Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα θέρμανσης 2020: Τι ισχύει για τη χρήση φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 2020: Τι ισχύει για τη χρήση φυσικού αερίου

Επίδομα θέρμανσης 2020: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο επίδομα - Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια - Ποια σενάρια εξετάζονται

Επίδομα θέρμανσης 2020: Επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται φέτος όχι μόνο όσοι αγοράζουν πετρέλαιο αλλά και όσοι ζεσταίνονται με φυσικό αέριο σύμφωνα με το διευρυμένο σχέδιο που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη το επίδομα θα δίνεται ανάλογα με το εισόδημα, και όχι από το είδος θέρμανσης. Την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η βασική αλλαγή θα αγορά στην επέκταση των καυσίμων τα οποία μπορούν να ενταχθούν στην λίστα του επιδόματος.

Παράγοντες του υπουργείου οικονομικών δηλώνουν άδικο να επιδοτούνται μόνο όσοι αγοράζουν πετρέλαιο, ειδικά σε μια περίοδο που διευρύνεται συνεχώς η χρήση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με αυτά που ίσχυσαν την προηγούμενη περίοδο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς τα γεωγραφικά κριτήρια και ειδικά σε πολύ ορεινές περιοχές και σε όσους θερμαίνονται με εναλλακτικούς τρόπους όπως τα καυσόξυλα τα πέλλετ και τα λοιπά. Βέβαια όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το θέμα των καυσόξυλων πρέπει να εξεταστεί με προσοχής λόγω των ρύπων. Σε κάθε περίπτωση το κονδύλι που θα διατεθεί ανέρχεται φέτος τα 84 εκατ. € ενώ το επίδομα αναμένεται να δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η τιμή του πετρελαίου

Από τα 77 λεπτά το λίτρο ξεκινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από σήμερα στην αγορά, ωστόσο παρά τη χαμηλή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμή η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πλειονότητα των καταναλωτών αποθεματοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο του Απριλίου – Μαίου οπότε – λόγω της πανδημίας – οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στα 74 λεπτά το λίτρο. Πάντως η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 Ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης. Η ΟΒΕ συνιστά εξάλλου στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα τιμή ενώ αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορούν να καταφεύγουν στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520. Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021, το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις