Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο: Καταδίωξη και ριπές πολυβόλου
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο: Καταδίωξη και ριπές πολυβόλου

Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο: Με απειλές, επιθετικές κινήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, οι Τούρκοι δημιουργούν ένα πολεμικό σκηνικό και τον κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο γύρω από το ακριτικό νησί να γίνεται κάθε μέρα μεγαλύτερος.

Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο: Ειδική επιχείρηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων δοκιμής των ανακλαστικών της ελληνικής άμυνας μεταξύ Μεγίστης (Καστελόριζου) και Στρογγυλής, αναχαιτίστηκε εν τη γενέσει της με την έναρξη πυρών από ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που δεν επιβεβαιώνονται από επίσημη πηγή, ελληνικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής και των ειδικών δυνάμεων, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Στρογγύλης, προς την Μεγίστη δύο ταχύπλοα σκάφη, όπου το ένα ακολουθούσε σε απόσταση το άλλο. Έσπευσαν σε αναχαίτιση του ενός σκάφους, του ζήτησαν να σταματήσει και τότε αυτό επιτέθηκε κατά του ελληνικού με προφανή στόχο τον εμβολισμό του.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους απέφυγε τον εμβολισμό και έσπευσε σε καταδίωξη του τουρκικού με την έναρξη βολών πολυβόλου. Το δεύτερο τουρκικό σκάφος που ακολουθούσε, απομακρύνθηκε από την περιοχή και προσέγγισε σε τουρκικό λιμένα στην μικρασιατική ακτή, όπου εδρεύουν σκάφη των τουρκικών δυνάμεων. Ακολούθησε απηνής καταδίωξη του πρώτου τουρκικού σκάφους με συνεχείς ριπές πολυβόλου και τελικά ακινητοποιήθηκε. Μέσα βρέθηκαν 11 αλλοδαποί και ο 33χρονος χειριστής του, του οποίου η εθνικότητα ερευνάται. Στην περιοχή έχει σπεύσει μία κανονιοφόρος του ΠΝ. Ανάλογη επιχείρηση έχει γίνει στην περιοχή (νήσο Ρω) το 2009.

Κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Στέφεν Ζάιμπερτ: Λυπηρό και μη συνετό βήμα οι έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το Βερολίνο για τη στάση της Άγκυρας με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας να χαρακτηρίζει λυπηρό και μη συνετό βήμα την έκδοση Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Πάντως ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει τις πάγιες γερμανικές θέσεις καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφεύγουν κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης και να αναζητούν το διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Λάβαμε υπόψη τη νέα αποστολή του Oruc Reis και αν προχωρήσει όντως σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και μη συνετό βήμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι θα τορπίλιζε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε- Τουρκίας.

Νέο ταξίδι – παρέμβαση από Μάας

Οι δηλώσεις αυτές του Στέφεν Ζάιμπερτ αποτελούν την πρώτη γερμανική αντίδραση στη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια που ναρκοθετεί την διαδικασία των διερευνητικών επαφών, οι οποίες αναμένονταν να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο σχεδιάζει νέα παρέμβαση με τον Χάικο Μάας να ετοιμάζει ταξίδι σε Αθήνα και Λευκωσία μετά την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια. Ο φόβος της Γερμανίας βρίσκεται στον πιθανό εκτροχιασμό των εξελίξεων μετά την αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα και σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έχει βολιδοσκοπήσει από την προηγούμενη εβδομάδα Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Χάικο Μάας αναμένεται να μεταβεί σε Λευκωσία και Αθήνα αύριο Τρίτη.

Σε κατάσταση συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις