Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθραία τσιγάρα: Δύο παράνομα εργοστάσια σε Κορινθία και Αττική
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία τσιγάρα: Δύο παράνομα εργοστάσια σε Κορινθία και Αττική

Λαθραία τσιγάρα: Με φορτηγά που δήθεν μετέφεραν συσκευασίες ζαχαρωτών γινόταν η διακίνηση χιλιάδων πακέτων τσιγάρων.

Λαθραία τσιγάρα: Δύο παράνομα εργοστάσια επεξεργασία καπνού και παρασκευής – συσκευασίας επώνυμων τσιγάρων, σε περιοχές της Κορινθίας και της Αττικής, εντόπισαν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους, οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι μεταφορές των χιλιάδων πακέτων τσιγάρων από τα εργοστάσια γίνονταν με φορτηγά τα οποία ανέφεραν ως νόμιμο φορτίο, συσκευασίες ζαχαρωτών! Για την υπόθεση, συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένες ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κορινθία και Αττική, 22 μέλη (10 ημεδαποί και 12 αλλοδαποί) της οργάνωσης, που λειτουργούσε τα εργοστάσια. Το βάρος που ρίχνει η Αστυνομία σ αυτές τις δραστηριότητες είναι μεγάλο, καθώς είναι γνωστό ότι τα Δημόσια Ταμεία χάνουν 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο από τη διαφυγή στη φορολογία.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η παράνομη οργάνωση, τουλάχιστον από το 2019, είχε εγκαταστήσει δύο ξεχωριστά εργοστάσια, σε αποθήκες, σε περιοχές της Κορινθίας και της Αττικής. Το ένα για επεξεργασία καπνού και το άλλο για παρασκευή και συσκευασία επώνυμων τσιγάρων. Τα μέλη της οργάνωσης, λέει η Οικονομική Αστυνομία, είχαν επιλέξει τις αποθήκες με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους αλλά και την διασύνδεση των δύο εργοστασίων από τις διωκτικές Αρχές.

Λαθραία τσιγάρα: Μεταφορά δήθεν ζαχαρωτών

Για την μεταφορά των παράνομων προϊόντων, χρησιμοποιούσαν φορτηγά στα οποία άλλαζαν διαρκώς πλαστές πινακίδες, ώστε να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους, ενώ κατά την μεταφορά των πρώτων υλών για την παρασκευή τσιγάρων κάλυπταν τις παλέτες με ειδικό χάρτινο περιτύλιγμα που έφερε επιγραφή για μεταφορά συσκευασιών ζαχαρωτών. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκε στην αποθήκη – εργοστάσιο στην Κορινθία πλήρως εξοπλισμένη γραμμή επεξεργασίας καπνού, στην οποία εργάζονταν 6 από τους συλληφθέντες.

Παράλληλα, κατά την έρευνα στην αποθήκη – εργοστάσιο στην Αττική, εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, στην οποία εργάζονταν οι υπόλοιποι 16 συλληφθέντες, ενώ έξω από το «εργοστάσιο».ακινητοποιήθηκε και φορτηγό το οποίο μετέφερε λαθραία πακέτα τσιγάρων.

Ο κατασχεθείς εξοπλισμός

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλήρως εξοπλισμένη γραμμή επεξεργασίας καπνού, πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, 6.040.380 τεμάχια τσιγάρων, 33.330 κιλά επεξεργασμένου καπνού, τράκτορας, 2 επικαθήμενα, Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ. δίκυκλο, χειροκίνητο παλετοφόρο, 2 κλάρκ και 2 χειροκίνητα περονοφόρα.
  • Επίσης, γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αυτοκίνητο ανυψωτικό μηχάνημα φόρτωσης-εκφόρτωσης (κλάρκ), κεντρική μονάδα υπολογιστή (CPU), 7 κινητά τηλέφωνα, 7.055 ευρώ και (3.660) λέβα, πλήθος υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων.
  • Τέλος, πλήθος χάρτινων αναπτυγμάτων και κιβωτίων με επιγραφές στην ελληνική, αγγλική, γερμανική και ισπανική γλώσσα.

Και προειδοποιητικά μηνύματα

Από τα κατασχεμένα χάρτινα αναπτύγματα πακέτων τσιγάρων με αναγραφόμενα προειδοποιητικά μηνύματα υγείας στην αγγλική, γερμανική και ισπανική γλώσσα, προκύπτει ότι τα λαθραία καπνικά προϊόντα προορίζονταν για διακίνηση στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Ισπανίας.

Σημειώνεται ότι εντός των παράνομων εργοστασίων υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη διαμονή και σίτιση των εργαζόμενων (κοιτώνες, τουαλέτες, καθιστικό, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα), ώστε οι εργαζόμενοι να μην μετακινούνται καθημερινά και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνταν οι πιθανότητες εντοπισμού τους. Από τις κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων προκύπτει ότι οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το δημόσιο ανέρχονται στα (9.500.000) ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις