Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίκη Χρυσής Αυγής: Βγήκε η απόφαση
ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Βγήκε η απόφαση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Παπάς - Ένοχοι και οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους πλην Σαντοριναίου και Τσακανίκα για τη δολοφονία Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά πλην των κατηγορουμένων Σαντοριναίο και Τσακανίκα.

Για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν:

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Παράλληλα ένοχοι κρίθηκαν και όλοι όλοι όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων. Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης ενώ για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Εγκληματική οργάνωση έκρινε τη Χρυσή Αυγή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Παπάς

Παράλληλα ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι:

Άγγος
Αποστόλου
Καζαντζόγλου
Καλαρίτης
Μιχαλάρος
Μπαρέκας
Παπαβασιλείου
Παπαδόπουλος
Πόπορη
Ρουπακιάς
Σκιατούνης
Σκάλκος
Στεργιόπουλος
Στράτος
Τσακανίκας
Τσόρβας
Τσαλίκης
Χατζηδάκης
Χρυσαφίτης

Με δάκρυα στα μάτια η Μάγδα Φύσσα

Με αξιοπρέπεια παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις και περίμενε με αγωνία να μάθει σήμερα, που έχουν πλέον συμπληρωθεί επτά χρόνια από τη δολοφονία του παιδιού της, την τιμωρία που θα επιφυλάξουν οι φυσικοί δικαστές στο δράστη και τους συμμέτοχους στο έγκλημα. Μία απόφαση, που όπως εύστοχα έχουν πει πολλοί, θα είναι και το μήνυμα της δικαιοσύνης προς την κοινωνία, που επίσης αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής δίκης. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου”, και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Εντάσεις έξω από το Εφετείο

Κουκουλοφόροι αμαύρωσαν την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση προχώρησαν σε επίθεση κατά των αστυνομικών με μολότοφ και πέτρες.

Όλοι και περισσότερο ήταν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο, ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Ήδη, από τις 9 το πρωί, αναρτήθηκαν τα πρώτα πανό μπροστά από το κτίριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κύριος όγκος όσων συμμετείχαν στα συλλαλητήρια συγκεντρώθηκε στις 11:00 που άρχισαν και οι στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό, ενώ από τα ηχεία ακούγονται τραγούδια με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά

Μαζί με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται έξω από το Εφετείο η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί». Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία». «Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα

Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ’ όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την ανάγνωση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία θέση για οπαδούς του ναζισμού.

Λίγο πριν τις 9:00 έφτασε η Μάγδα Φύσσα

Στο Εφετείο έφτασε και η Μάγδα Φύσσα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία και την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έφτασε λίγο πριν από τις 9 π.μ. η Μάγδα Φύσσα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία και την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του γιου της από τον Ρουπακιά και για τους υπόλοιπους 67 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, φορώντας μάσκα που έγραφε “Killah P”, η Μάγδα Φύσσα απέφυγε οποιεσδήποτε δηλώσεις στις κάμερες και μπήκε απευθείας στο Εφετείο. Πρόκειται φυσικά για μία ιστορική μέρα, για την μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, του γιου της που δολοφονήθηκε από τον Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις