Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Έρχονται κι άλλα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Έρχονται κι άλλα μέτρα

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έχει συζητηθεί στην επιτροπή, αποκάλυψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Ήδη έχει χτυπήσει το ’καμπανάκι, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε δε. «Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» σημείωσε πάντως ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας. Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις  2.000 κάθε ημέρα. «Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των γηροκομείων και των ελέγχων που γίνονται σε αυτά, ο Δημήτρης Καμπανάρος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ηλικιωμένων σημείωσε πως «το πρωτόκολλο που έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μέτρα προληπτικά, αλλά και μέτρα διαχείρισης ενός κρούσματος, αν εμφανιστεί σε μια μονάδα». Μια σημαντική πτυχή του προβλήματος, όπως σημείωσε ο κ. Καμπανάρος έχει να κάνει με το γεγονός πως εδώ και μήνες έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι σε αυτές τις μονάδες. «Έχουν γίνει τεστ μία ή δύο φορές από τον Μάιο, όταν στο εξωτερικό γίνονται δύο κάθε μήνα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Τα τεστ αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, είναι αδύνατον να κάνουμε με δικούς μας πόρους δύο φορές το μήνα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους» πρόσθεσε. «Στις δομές ηλικιωμένων θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί είναι ευαίσθητοι στις ασθένειες και υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί – Κατέληξε 48χρονος στον Ευαγγελισμό

Αυξάνονται τα θύματα κορονοϊού στη χώρα, αφού το βράδυ της Πέμπτης κατέληξε άλλος ένας ασθενής. Πρόκειται για 48χρονο που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Οι νεκροί από τον ιό στην Ελλάδα αυξήθηκαν στους 395. Νωρίτερα, είχαν καταγραφεί άλλοι τρεις θάνατοι. Μια 67χρονη γυναίκα έχασε τη μάχη στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ η εισαγωγή της στο νοσοκομείο είχε γίνει από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Χθες το πρωί, ένας άνδρας 71 ετών από την Σκωτία, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και ένας άνδρας 67 ετών από την Έδεσσα έχασε τη μάχη στο ΑΧΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένας ακόμα συμπολίτης μας κατέληξε από τις επιπλοκές του ιού, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 67χρονος από την Έδεσσα, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα, το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφερε και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις