Αθήνα

°C

Πέμπτη

21

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΤΑΙΠΕΔ – Αττική οδός: Προκήρυξη διαγωνισμών για την πρόσληψη συμβούλων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ – Αττική οδός: Προκήρυξη διαγωνισμών για την πρόσληψη συμβούλων

ΤΑΙΠΕΔ - Αττική οδός: Τριπλός διαγωνισμός συμβούλων για την Αττική Οδό - Πρόβλεψη εγκατάστασης ηλεκτρονικών διοδίων

ΤΑΙΠΕΔ – Αττική οδός: Στη διενέργεια διαγωνισμών προχωράει το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη νομικών, τεχνικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τη λήξη της υφιστάμενης. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τους συμβούλους που θα επιλεγούν θα είναι τέσσερα έτη, εκτός και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παραχώρηση του οδικού άξονα νωρίτερα.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του νομικού συμβούλου θα είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση του νομικού πλαισίου που διέπει την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης αλλά και τον μελλοντικό διαγωνισμό για τη σύναψη νέας. Ο νομικός σύμβουλος θα πρέπει επίσης να παρέχει τις υπηρεσίες του και σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος διοδίων, αλλά και ευρύτερα της πολιτικής διοδίων για την Αττική Οδό η οποία θα ισχύσει μετά το 2024 όταν και λήγει η σύμβαση παραχώρησης που είναι τώρα σε ισχύ. Στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται και η προετοιμασία των τευχών της διαγωνιστικής διαδικασίας σε συνεργασία με τον τεχνικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, όπως επίσης και η υποστήριξη στις συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ανώτατο όριο δαπάνης για τη σύμβαση που θα υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ για την παροχή νομικών υπηρεσιών ανέρχεται σε 800.000 ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Οι αρμοδιότητες του τεχνικού συμβούλου

Ο τεχνικός σύμβουλος θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συμβούλους να καθορίσει, μεταξύ άλλων, πιθανές επεκτάσεις του οδικού άξονα, αξιολογώντας την τεχνική σκοπιμότητά τους και την επίδραση που θα έχουν στην κίνηση. Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του τεχνικού συμβούλου θα είναι και η εκπόνηση μακροπρόθεσμου κυκλοφοριακού μοντέλου, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα πρέπει να συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ και στην επιλογή και εφαρμογή του πλέον κατάλληλου συστήματος διοδίων.

Σε ό,τι αφορά τα διόδια στην Αττική Οδό, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ανάπτυξης ηλεκτρονικού συστήματος (e – tolls) προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν. Ο τεχνικός σύμβουλος θα πρέπει να ετοιμάσει και μία αναφορά για το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του οδικού άξονα η οποία θα αφορά τόσο στο παρόν όσο και στην επόμενη σύμβαση παραχώρησης. Το κόστος της σύμβασης για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,85 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει την αξία των μελλοντικών εσόδων από την είσπραξη διοδίων αλλά και από τα υπόλοιπα οικονομικά δικαιώματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του οδικού άξονα. Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τις στρατηγικές, επιχειρηματικές και οικονομικές επιλογές προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το Δημόσιο από τη νέα σύμβαση παραχώρησης και την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών. Η ανώτατη ετήσια δαπάνη για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ δίχως ΦΠΑ ετησίως.

Έως 9 Νοεμβρίου η υποβολή

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου εκπνέει στις 9 Νοεμβρίου και για τον τεχνικό σύμβουλο στις 10 Νοεμβρίου. Το δικαίωμα του Δημοσίου για περαιτέρω παραχώρηση της Αττικής Οδού, για χρονικό διάστημα που ανέρχεται έως και σε 25 έτη μετά τη λήξη της σύμβασης, έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων το Νοέμβριο του 2011.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις