Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρύθμιση χρεών Σταϊκούρας: «Εντός του μήνα οι ανακοινώσεις», λέει ο Υπουργός Οικονομικών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση χρεών Σταϊκούρας: «Εντός του μήνα οι ανακοινώσεις», λέει ο Υπουργός Οικονομικών

Ρύθμιση χρεών Σταϊκούρας: «Πέρα από την πάγια ρύθμιση προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε», ανέφερε για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown της άνοιξης

Ρύθμιση χρεών Σταϊκούρας: Ανακοινώσεις εντός του Οκτωβρίου για τη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. «Πέρα από την πάγια ρύθμιση προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε», ανέφερε για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown της άνοιξης. «Το πρόβλημα είναι διακριτό από τη ρύθμιση σε δόσεις λόγω του lockdown», είπε. Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε πως γίνεται ο αλγόριθμος και φτιάχνονται οι μηχανισμοί στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ χορήγησης και το συντομότερο δυνατό και το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να γίνει η καταβολή της γ΄ Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για τον τέταρτο κύκλο επισήμανε πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό αλλά και για επιχειρήσεις που συστηματικά από το Μάρτιο έως και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης τζίρου. «Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις», επισήμανε. «Η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις, θα πρέπει να το αποφύγουμε», ανέφερε. Αλλά «ταμειακά εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν συμβεί», επισήμανε. «Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι σημερινές επιλογές, έχει κόστος», για τον προϋπολογισμό και για την οικονομία, ανέφερε. Επισήμανε ότι η επίπτωση ενός lockdown ανά μήνα στην περίπτωση της Ελλάδος και για τους θερινούς μήνες είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ λόγω της έμφασης στην τουριστική δραστηριότητα.

«Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021»

Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του και ενόψει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα βγει την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε αν υπάρχει πρόβλεψη για πιθανές ζημιές λόγω ενός ενδεχόμενου lockdown. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, τονίζοντας πως «εχουμε ένα βασικό σενάριο με το οποίο κινείται ο προϋπολογισμός για το 2020 και το 2021».

Εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι βαθιά, και θα κινηθεί κοντά στις εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2020. «Άρα δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε το βασικό σενάριο με το οποίο κινούμαστε», είπε τονίζοντας ότι η ύφεση για το 2020 θα βρεθεί πέριξ του 8%.

«Προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021, στην οποία αν προσθέσουμε και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα καλύψει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ύφεσης του 2020» συμπλήρωσε.

Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο σταδιακά η υγειονομική κρίση.

«Ουδεμία διαφωνία στο υπουργικό»

Ο κ.Σταϊκούρας κλήθηκε να σχολιάσει και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο διατύπωσε ενστάσεις για δομή φιλοξενίας στο νομό Φθιώτιδας.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως ουδεμία διαφωνία διατύπωσε στο υπουργικό. «Ειδικά στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στις Θερμοπύλες, έχει δημιουργηθεί από το 2016 μια δομή και με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή η δομή το 2021 θα πάει προς αξιοποίηση. Άρα θα πρέπει η κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι προς το κλείσιμο της δομής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για το κλείσιμο της δομής το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο νομός Φθιώτιδας να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στην εθνική προσπάθεια» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στη συνολική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι η επιτυχία της αποδεικνύεται από τον περιορισμό των δομών φιλοξενίας της περιφέρειας και των ξενοδοχείων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ειδικότερα για τα Καμένα Βούρλα, σημείωσε πως το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο φιλοξενίας μικρός αριθμός ανήλικων προσφυγόπουλων, που «πρόκειται σύντομα να φύγει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις