Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρίγκηπας Τζορτζ – απολίθωμα: Η κυβέρνηση της Μάλτας ζητάει πίσω το… δώρο
ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκηπας Τζορτζ – απολίθωμα: Η κυβέρνηση της Μάλτας ζητάει πίσω το… δώρο

Πρίγκηπας Τζορτζ - απολίθωμα: Το δώρο αυτό που έκανε αυθόρμητα ο Attenborough στον μικρό George, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού της Μάλτας.

Πρίγκηπας Τζορτζ – απολίθωμα: Ο πρίγκιπας George, όταν βρέθηκε στη Μάλτα και συναντήθηκε με τον Sir David Attenborough πήρε δώρο ένα απολιθωμένο δόντι καρχαρία, το οποίο από την πρώτη στιγμή του κίνησε το ενδιαφέρον. Σε συνέντευξη του ο Attenborough λέει χαρακτηριστικά «Ο μικρός πρίγκιπας ρώτησε τι ήταν αυτό ακριβώς που του έδωσα και πόσο μεγάλος ήταν ο καρχαρίας. Έδειχνε το ενδιαφέρον του χαμογελώντας. Φαίνεται πως του άρεσε. Απ’ ότι έμαθα ενδιαφέρεται πολύ για τα απολιθώματα. Αλλά και η Charlotte εντυπωσιάστηκε. Και τα τρία παιδιά ήταν πολύ χαριτωμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το παλάτι, αυτό το δόντι ήταν ενσωματωμένο σε μια πέτρα από ασβεστόλιθο και χρονολογείται περίπου στα 23.000.000 χρόνια! Το  BBC αναφέρει ότι  ο Sir Attenboroug βρήκε το απολίθωμα, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 στην Μάλτα..

Το δώρο αυτό που έκανε αυθόρμητα ο Attenborough στον μικρό George, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού της Μάλτας, το οποίο ζητά να επιστραφεί πίσω το δώρο του μικρού πρίγκιπα. Στην Μάλτα  δίνουν μεγάλη προσοχή στα ιστορικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα και αυτό είναι κάτι που δήλωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού της χώρας αυτής. Μεταξύ άλλων ο José Herrera αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάποια αντικείμενα είναι σημαντικά για την φυσική κληρονομιά της Μάλτας και παρότι κατέληξαν στο εξωτερικό και οφείλουν να επιστραφούν στη χώρας μας».

Ο συγκεκριμένος υπουργός σίγουρα θέλει να κάνει τη διαφορά όσο αφορά την πολιτισμική κληρονομιά και προίκα της χώρας του και γι’ αυτό έχει προβεί και σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κίνηση- να πάρει το δώρο πίσω! Το δώρο αυτό που έκανε αυθόρμητα ο Attenborough στον μικρό George, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού της Μάλτας. Ο ίδιος σε άλλη δήλωση σχετική με το θέμα λέει: «Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ιστορικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντα με την φυσική μας ιστορία. Είμαι αποφασισμένος να κάνω τη διαφορά σε αυτή τη στάση». Φυσικό και ρητορικό ερώτημα για όλους μας μια τέτοια κίνηση όταν γίνεται για ένα απολιθωμένο δόντι πως θα έπρεπε εμείς να διαφυλάξουμε και να διαχειριστούμε τη δική  μας κληρονομιά που δεν χαρίσαμε απλόχερα και  κοσμεί τις αίθουσες του γνωστού Βρετανικού μουσείου!

Πηγή:cnn, people

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις