Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συνταξιούχοι αναδρομικά: Έλεγχοι της ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Η ΑΑΔΕ «ξέθαψε» χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που έλαβαν αναδρομικά, αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στην εφορία.

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Η εφορία χτυπάει καμπανάκι! Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φαίνεται πως «ξέθαψε» χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που έλαβαν αναδρομικά, αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στην εφορία. Πρόκειται για 42.000 συνταξιούχους, οι οποίοι το 2014 εισέπραξαν αναδρομικά ποσά συντάξεων, όμως δεν τα δήλωσαν στις δηλώσεις του 2015, ως όφειλαν. Τα εν λόγω αναδρομικά χαρακτηρίζονται πλέον από τη φορολογική Αρχή ως «αδήλωτα εισοδήματα». Τα αδήλωτα αναδρομικά υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ, ενώ μέσα από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι, οι οποίοι απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά -ήτοι 120.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Η ΑΑΔΕ έστειλε ειδικές οδηγίες για τον ΕΝΦΙΑ- θα ξεκινήσουν να στέλνουν «ραβασάκια», με email ή και με τηλεφωνήματα, στους εν λόγω συνταξιούχους. Με τα μηνύματα αυτά, θα κληθούν να προβούν είτε στη δήλωση των ξεχασμένων αναδρομικών με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γλιτώσουν σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους, είτε να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των φορολογικών αρχών υποβάλλοντας στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών.

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Πώς θα περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση

Οι συνταξιούχοι με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο, δεν θα γλιτώσουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα, θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014, την εισφορά αλληλεγγύης επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε.

Δείτε ακόμη

Σταϊκούρας: Σε περίπου 20 ημέρες θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΟΑΕΔ: Πώς, πότε και σε ποιους θα καταβληθεί η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας 
ΕΝΦΙΑ 2020: Πώς θα διορθώσετε τον φουσκωμένο λογαριασμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις