Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Η πιο σκοτεινή ώρα» – Γκάρι Όλντμαν αγωγή: Αντιμέτωπος με τον νόμο για την ταινία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η πιο σκοτεινή ώρα» – Γκάρι Όλντμαν αγωγή: Αντιμέτωπος με τον νόμο για την ταινία

«Η πιο σκοτεινή ώρα» - Γκάρι Όλντμαν αγωγή: Ο Γκάρι Όλντμαν κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Τσόρτσιλ.

«Η πιο σκοτεινή ώρα» – Γκάρι Όλντμαν αγωγή:  Το Όσκαρ του ηθοποιού έφερε και αγωγή για το σενάριο. Η ταινία στην οποία ενσάρκωσε τον Τσόρτσιλ και απέσπασε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου ήταν ιδιαίτερα εμπορική και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Τζο Ράιτ και το σενάριο του Άντονι ΜακΚάρτεν. Στους βασικούς ρόλους, μαζί με τον Γκάρι Όλντμαν, εμφανίζονται οι Λίλι Τζέιμς, Μπεν Μέντελσον, Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Σεναριογράφος και ιστορικός, κατέθεσε αγωγή εναντίον του ηθοποιού Γκάρι Όλντμαν, του ατζέντη του και της NBCUniversal, υποστηρίζοντας ότι στην ταινία «The Darkest Hour» («Η πιο σκοτεινή ώρα») «αντιγράφηκαν» επινοημένες σκηνές και μη ιστορικά στοιχεία από δικό του σενάριο κινηματογραφικού έργου για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο ηθοποιός αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη

Ο Μπεν Κάπλαν, καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας που έχει εργαστεί σε πολλές σειρές του History Channel, υπέβαλε την αγωγή -τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας- στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα.
Ισχυρίζεται ότι ο Όλντμαν υπέγραψε συμβόλαιο για ένα δικό του σενάριο με τίτλο «Churchill» και μετά εγκατέλειψε το πρότζεκτ και εντάχθηκε στο καστ της ταινίας «The Darkest Hour». Ο Γκάρι Όλντμαν κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Τσόρτσιλ.

Στοιχεία από το σενάριο του Κάπλαν στην «Σκοτεινή ώρα» σύμφωνα πάντα με τον ιστορικό-σεναριογράφο

Σύμφωνα με τον Κάπλανο ο ίδιος άρχισε να γράφει το δικό του σενάριο το 1999 και πως το κατέθεσε στο Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής (Writers Guild of America) το 2002. Ισχυρίζεται ακόμη ότι συνεργάστηκε με έναν παραγωγό το 2011, ο οποίος κατάφερε να εντάξει τον Όλντμαν στο πρότζεκτ και έκαναν συμφωνία για αμοιβή έξι εκατομμυρίων δολαρίων, προτού τελικά ο ηθοποιός αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2015. «Οι εναγόμενοι χρησιμοποίησαν πολλά συγκεκριμένα στοιχεία και ιδέες από το σενάριο του κ. Κάπλαν «Churchill» για τη δική τους ταινία «Darkest Hour » αναφέρουν οι δικηγόροι του σεναριογράφου, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση και τα ποσά που κέρδισαν οι συντελεστές.

Πολλές οι ομοιότητες των δυο ταινιών

Η ταινία αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης.

Ο σεναριογράφος υποστηρίζει ότι η ταινία του ακυρώθηκε λόγω της αποχώρησης του Όλντμαν. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του σεναρίου του και των σκηνών, του διαλόγου και του τέλους της ταινίας «Darkest Hour».

Πηγή: huffington post

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις