Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/9: “Κόκκινος” συναγερμός
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/9: “Κόκκινος” συναγερμός

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/9: H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/9: Τρομακτική αύξηση σημειώνονται στα κρούσματα του κορωνοϊού στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές που επικαλείται το iefimerida αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει πάνω από 400 νέες μολύνσεις. Η τεράστια αύξηση στα κρούσματα πιθανολογείται ότι οφείλεται στα τεστ που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως ανάμεσα σε μετανάστες. Τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ που έκαναν εκατοντάδες rapid-test όλες τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση. Χθες τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα ήταν 269 εκ των οποίων τα 197 βρέθηκαν στην Αττική.

H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%. Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Μεγάλη η ανησυχία για την Αττική

Τουλάχιστον το 70% από τα συνολικά κρούσματα ημερησίως επιβεβαιώνονται στην Αττική. Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο, τον πιο δύσκολο μήνα της επιδημίας, στη διάρκεια του οποίου έχουν καταρριφθεί τα δύσκολα ρεκόρ της πρώτης φάσης της επιδημίας, έχουν καταγραφεί περίπου 3.700 κρούσματα, δηλαδή περίπου το 1/4 του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις με διενέργεια εκατοντάδων rapid test για τον κορωνοϊό σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες του δήμου Αθηναίων, όπως αλλοδαποί, χρήστες ουσιών, άστεγοι κ.λπ.

Προς έναν δύσκολο χειμώνα κινείται η χώρα, προειδοποιεί ο πνευμονολόγος Γιάννης Καλομενίδης, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε και τις συνθήκες που επικρατούν στον Ευαγγελισμό, όπου εργάζεται. Ειδικότερα, δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Φτάνουμε στο όριο την ημέρα της γενικής εφημερίας, χρησιμοποιούμε κλίνες και σε άλλους ορόφους» είπε, ενώ έκανε λόγο για πενταπλασιασμό των αναγκών.

«Θα τολμούσα να πω ότι οι ανάγκες έχουν πενταπλασιαστεί, ενώ το γεγονός ότι η πίεση ήρθε νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως περιμέναμε, προκαλεί ανησυχία για το τι πρόκειται να επακολουθήσει». Όπως είπε, το νοσοκομείο δέχεται «πολύ μεγαλύτερη πίεση γιατί είναι στο κέντρο της Αθήνας».

«Δύσκολος ο χειμώνας»

Επίσης, επέμεινε στην «κρίσιμη ευθύνη της Πολιτείας», σχολιάζοντας ότι «η αύξηση του αριθμού μαθητών και η απαράδεκτη διαδικασία στα μέσα μεταφοράς είναι δύσκολο να πείσουν τους πολίτες να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο». Καταλήγοντας, προειδοποίησε πως πάμε σε δύσκολο χειμώνα και έκανε έκκληση στον καθένα να κάνει «ό,τι μπορεί. Αλλά, από πλευράς Πολιτείας απαιτούνται σαφή μηνύματα και έργα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις