alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πομπέο – ελληνοτουρκικά: “Οι ΗΠΑ, έτοιμες να τιμωρήσουν τον Ερντογάν”
ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ;

Πομπέο – ελληνοτουρκικά: “Οι ΗΠΑ, έτοιμες να τιμωρήσουν τον Ερντογάν”

Πομπέο - ελληνοτουρκικά: Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Πομπέο – ελληνοτουρκικά: Για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάνει λόγο ανταπόκριση των Times από την Αθήνα που αναφέρεται στις προθέσεις Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ άνοιξαν συνομιλίες με την Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ερντογάν αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ». Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ. «Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο», επισημαίνει ο κ. Δρούγος. «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας –σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά παλιοί εχθροί- έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις εβδομάδες από τότε που οι Τούρκοι έστειλαν ένα ερευνητικό σκάφος για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κοντά στην Κρήτη.

)

Η παρέμβαση

Ο κ. Πομπέο παρενέβη στην κρίση, οδηγώντας την Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και την Ελλάδα να συμφωνήσει σε “διερευνητικές” συνομιλίες τον επόμενο μήνα». Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά η Ελλάδα έχει ήδη επιμείνει ότι θα συζητήσει μόνο τις συγκεκριμένες διαφορές. Η Τουρκία θέλει ανοιχτές συζητήσεις. «Οι πιθανότητες για σημαντική πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες φαίνονται μικρές», δήλωσε ο κ. Δρούγκος. «Αλλά τουλάχιστον η ένταση αποκλιμακώθηκε προς το παρόν».

Πομπέο: Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα

Νέο μήνυμα Πομπέο στο twitter με την οποία επισημαίνει τη συναντίληψη Ουάσινγκτον και Αθήνας σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα. “με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα” τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας. Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη. “Είναι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη” αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο Αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Πομπέο έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τη σύζυγό του λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αυτή την ώρα συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο Μάικ Πομπέο προηγουμένως επισκέφθηκε την Κύπρο και τώρα επισκέπτεται την Ελλάδα, αλλά όχι την Τουρκία, κάτι που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.