Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ταϊβάν Κορονοϊος: Νίκησε την πανδημία και μας διδάσκει τον τρόπο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ταϊβάν Κορονοϊος: Νίκησε την πανδημία και μας διδάσκει τον τρόπο

Ταϊβάν Κορονοϊος: Λίγα είναι τα πράγματα στη νησιωτική χώρα που δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη στο 2020 και πως ο πλανήτης εξακολουθεί να μαστίζεται από την πανδημία.

Ταϊβάν Κορονοϊος: Καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι κάτοικοι της Ταϊπέι φαίνονται χαλαροί, γνωρίζοντας ότι από τα μέσα του περασμένου Απριλίου έχει καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα που σχετίζεται με τοπική μετάδοση στην πόλη. Συνολικά στην Ταϊβάν, ένα νησί με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπήρξαν περίπου 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 7 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ταϊπέι, οι πολίτες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα προστατευθούν από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο παρά να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Αν βρεθεί κάποιος αυτή την εποχή την Ταϊβάν μπορεί να μπερδευετεί, νομίζοντας ότι βρίσκεται στην προ κορονοϊού εποχή.
Ουρές σχηματίζονται κατά μήκος των πεζοδρομίων, καθώς οι άνθρωποι συνωστίζονται σε δημοφιλή εστιατόρια για το μεσημεριανό τους γεύμα. Και στα κοντινά πάρκα, ομάδες νέων εξασκούν τις χορευτικές τους ικανότητες.

Λίγα είναι τα πράγματα στη νησιωτική χώρα που δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη στο 2020 και πως ο πλανήτης εξακολουθεί να μαστίζεται από την πανδημία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 130 χιλιόμετρα από την Κίνα, τη χώρα όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Η ταχύτητα αντίδρασης στον ιό ήταν το αποτελεσματικότερο μέτρο

Πολλοί είναι οι λόγοι που συντέλεσαν στην επιτυχία αυτή μιας νησιωτικής χώρας με 23 εκατ. κατοίκους και μόλις 500 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ένας από τους κύριους λόγους για την επιτυχία της Ταϊβάν στον περιορισμό του ιού είναι η ταχύτητα. Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου περίμενε περισσότερες πληροφορίες, η Ταϊβάν ενεργοποίησε το Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας (CECC), το οποίο συντονίζει διάφορα υπουργεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ο στρατός εκλήθη για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE).

Οι αρχές έδρασαν γρήγορα, όσο ακόμη διαδίδονταν οι φήμες στο διαδίκτυο για έναν άγνωστο ιό στην πόλη της Γουχάν και υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ασθενείς που έπρεπε να απομονωθούν.

Πριν το lockdown της Γουχάν είχε δράσει η Ταϊβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, εξήγησε στο CNN ότι το θανατηφόρο ξέσπασμα της επιδημίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 τους είχε διδάξει πολλά.«Τότε η Ταϊβάν χτυπήθηκε πολύ σκληρά και έτσι ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε την ικανότητά μας για να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία όπως αυτή», δήλωσε ο Γου. Επίσης πρόσθεσε: «Έτσι, όταν ακούσαμε ότι υπήρχαν κάποιες μυστήριες περιπτώσεις πνευμονίας στην Κίνα, όπου οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεμονωμένα, ξέραμε ότι ήταν κάτι παρόμοιο».

Πριν ακόμη το Πεκίνο αναγνωρίσει δημόσια τη σοβαρότητα του ιού, ο Γου είπε ότι οι αξιωματούχοι υγείας της Ταϊβάν άρχισαν να ελέγχουν τους επιβάτες που έφταναν από τη Γουχάν και τέθηκαν σε ισχύ πρόωροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Οι απευθείας πτήσεις από τη Γουχάν, παρακολουθούνταν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και όλοι οι επιβάτες υποβάλλονταν σε υγειονομικό έλεγχο.Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι είχε στείλει δύο εμπειρογνώμονες στη Γουχάν για να προσπαθήσει «να αποκτήσει πιο περιεκτικές πληροφορίες για την επιδημία».

Ταξίδια και μετακινήσεις με απόλυτη ασφάλεια από την πρώτη μέρα

Σε όσους ταξίδευαν από την Γουχάν απαγορεύτηκε η είσοδος ενώ ελέγχονταν όλοι οι επιβάτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο
Η ταχύτητα που συνέβησαν όλα αυτά ήταν τέτοια που τα μέτρα πάρθηκαν πριν η ίδια η Γουχάν μπει σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου. Και μέχρι τον Μάρτιο, η Ταϊβάν απαγόρευε σε όλoυς τους ξένους να εισέλθουν στο νησί, εκτός από τους διπλωμάτες, και τους κατοίκους με ειδικές βίζες εισόδου.

Κλειδί για την επιτυχία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γου και εμπειρογνώμονες ήταν η ειλικρίνεια ως προς τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον Γου, υπήρχαν «καθημερινές ενημερώσεις, μερικές φορές δύο φορές την ίδια ημέρα για να ενημερωθεί ο πληθυσμός για το τι συνέβαινε με πολύ διαφανή τρόπο και οι άνθρωποι ανέπτυξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επειδή ασχολείται με αυτό το θέμα».
Η εμπιστοσύνη αυτή βοήθησε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα εφαρμόζονται δηλαδή οι μάσκες φοριούνται, τα χέρια πλένονται και οι καραντίνες γίνονται σεβαστές, εκτιμά ο Γου.

Από την επιστημονική κοινότητα ,ο Δρ Γουάνγκ και οι συνεργάτες του στο Στάνφορντ έχουν γράψει για την επιτυχία του μοντέλου της Ταϊβάν στην επιβράδυνση του ιού, αλλά θα ήθελε το νησί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Υπακοή, ενημέρωση και ταχύτητα τα κλειδιά της επιτυχίας

«Η Ταϊβάν ήταν πραγματικά σπουδαία στην επιστήμη του κλεισίματος… αλλά ποια είναι η νέα επιστήμη του εκ νέου ανοίγματος που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό μοντέλο για τον κόσμο;» διερωτήθηκε ο Γουάνγκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί για τους αφιχθέντες μια μικρότερη περίοδος καραντίνας, η οποία θα είναι δυνατή μέσω διαδοχικών αρνητικών τεστ.

Όσο αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια και μετακινήσεις η Ταϊβάν εισήγαγε μια μικρότερη περίοδο καραντίνας για τους επαγγελματίες επισκέπτες τον Ιούνιο από χώρες που θεωρεί χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι επισκέπτες να κάνουν το τεστ πριν από την επιβίβαση για να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί στον ιό εντός 72 ωρών από την πτήση και, στη συνέχεια, ένα τεστ κατά την 5η ημέρα της καραντίνας, μετά την οποία τους επιτρέπεται να βγουν από την απομόνωση και να αυτοπαρακολουθούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μικρότερη η καραντίνα και περισσότερα τεστ για ταξιδιώτες

«Το κάνουμε ήδη για επαγγελματίες ταξιδιώτες και όσους έχουν ειδικές βίζες, οπότε γιατί να μην ισχύσει για όλους;» λέει ο Γουάνγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξετάζει επί του παρόντος μια διεθνή ταξιδιωτική μελέτη με το Στάνφορντ για να δοκιμάσει μικρότερες περιόδους καραντίνας με συχνότερα τεστ.

Οι διάδρομοι ταξιδιού, συμπληρώνει, είναι ένας ζωτικός τρόπος επανόδου των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, για αυτό και θέλει να μελετήσει τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ταϊβάν, ώστε να ελέγξει την αποτελεσματικότητα μιας καραντίνας μικρότερης διάρκειας.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις