Lockdown Αθήνα: «Προέχει η δημόσια υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown Αθήνα: «Προέχει η δημόσια υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Lockdown Αθήνα: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ακολουθεί πιστά τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

26.09.2020 | 07:52

Lockdown Αθήνα: Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική τρομάζει αρκετούς όχι μόνο γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχει χαθεί ο έλεγχος σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και γιατί θα σημάνει ενδεχομένως και ένα καμπανάκι ανησυχίας για την συνολική πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντας έτους. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα σε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες από σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η κυβέρνηση έχει επιλέξει όλους τους μήνες που διαρκεί η πανδημία να ακολουθεί πιστά τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η οποία αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η επιτροπή αυτή συνέστησε και τα πρόσφατα μέτρα που εφάρμοσε αμέσως η κυβέρνηση για τον νομό Αττικής.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Επομένως ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πράξει διαφορετικά σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στις σκέψεις του ένα τέτοιο ενδεχόμενο Ωστόσο όλες οι κυβερνητικές πηγές, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί στην δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρουν ότι «προέχει η δημόσια υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα» και ακόμα «στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών».

Lockdown Αθήνα: Προτεραιότητα οι πολίτες

Οι φράσεις αυτές καταδεικνύουν ότι αυτό που κάποιοι παρουσιάζουν ως μεγάλο δίλημμα μπορεί και να μην είναι έτσι ακριβώς, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά του είναι οι πολίτες και όχι οι αριθμοί. Άλλωστε ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει πει ότι η οικονομία μπορεί να ξαναφτιαχτεί, όχι όμως και οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια απόφαση για ένα τοπικό lockdown στην Αττική θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία, στον προϋπολογισμό, στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, αλλά και ατομικά σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown

Η απάντηση σε αυτούς τους δικαιολογημένους ισχυρισμούς ήρθε μεσοβδόμαδα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown». Όπως σημείωσε ο υπουργός τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προϋπολογίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιωθούν πλήρως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που λίγους μήνες πριν όταν κατηγορούνταν από την αντιπολίτευση ότι δεν δίνουν περισσότερα χρήματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις απαντούσαν λέγοντας ότι «πρέπει να κρατηθούν δυνάμεις για μια παρόμοια περίπτωση στο μέλλον».

Εάν λοιπόν χρειαστεί μια τέτοια πολιτική απόφαση, που βέβαια θα προκύψει κατόπιν της σύστασης της επιστημονικής επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε οικονομικό επίπεδο. Η πάγια θέση άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην επενδύει στην καταστροφολογία και τον λαϊκισμό και με αυτήν την θέση θα πορευθεί και σε αυτήν την απόφαση εάν και εφόσον χρειαστεί. Μέχρι τότε πάντως ο πρωθυπουργός είναι προσηλωμένος στην υγειονομική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, της έξαρσης στην Αττική και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας. Η κατάσταση, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, εξετάζεται καθημερινά και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες από τώρα, οπότε και θα μετρηθεί η απόδοση των μέτρων και ούτε ώρα νωρίτερα από τότε.

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την σταθερότητα – Η συμβουλή μου στον Ερντογάν
Νέα καμπάνια στα κανάλια για τον κορονοϊό
Παππάς για “βόμβες” Καλογρίτσα: Τζούφιες και ξαναζεσταμένο φαΐ
Exit mobile version