Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σακελλαροπούλου Κύπρος – Τουρκία: Ξανά στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ η ΠτΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου Κύπρος – Τουρκία: Ξανά στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ η ΠτΔ

Σακελλαροπούλου Κύπρος - Τουρκία: Στο στόχαστρο τουρκικών ΜΜΕ η Σακελλαροπούλου με αφορμή την επίσκεψη στην Κύπρο.

Σακελλαροπούλου Κύπρος – Τουρκία: Ξανά στο στόχαστρο τουρκικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή -αυτή τη φορά- τις δηλώσεις της για την τριήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο. Ειδικότερα, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Akit, τιτλοφορείται: «Δύο σκάνδαλα μαζί από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και κατηγορεί την κ. Σακελλαροπούλου,  για το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Κύπρο, αλλά και για τις δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που προηγήθηκαν με βολές προς την Τουρκία. Το δημοσίευμα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα, «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κατηγορεί την κ. Σακελλαροπούλου, ότι «κλιμάκωσε την ένταση μην μπορώντας να χωνέψει την χρήση δικαιωμάτων που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία». Εκφράζει δε, δυσαρέσκεια, επειδή η ΠτΔ, «υποστήριξε πως η Τουρκία στο νησί είναι εισβολέας».

Το δημοσίευμα κατηγορεί επίσης, την ΠτΔ πως θα επισκεφθεί «τάφους ηγετών της ΕΟΚΑ», εννοώντας τους πεσόντες και απαγχονισθέντες ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 που είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας και ψευδώς υποστηρίζει πως ευθύνονται για δολοφονίες Τουρκοκυπρίων.

Σακελλαροπούλου προς Αναστασιάδη: «Ενιαίο αρραγές μέτωπο» Ελλάδας – Κύπρου

«Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών έκνομων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Υποδεχόμενος την Πρόεδρο ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα προβλήματα των δύο χωρών είναι προβλήματα και της Ευρώπης γιατί τα σύνορα των δύο χωρών είναι σύνορα και της Ευρώπης. Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η επίσκεψή της στην Κύπρο είναι ενδεικτική της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει τις δύο χώρες και της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό. «Είναι όντως μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η επίσκεψή μου τονίζει ότι οι δύο χώρες έχουν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό εθνικό συμφέρον και στηριζόμενες πάντοτε στο διεθνές δίκαιο. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές, στις οποίες αναφερθήκατε και εσείς και κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τελείωσαν. Η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ενδεχομένως με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια».

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων έχει ολοκληρωθεί και ήδη ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις