Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιανός Αττική Σάββατο 19/9: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» σήμερα η κακοκαιρία
ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός Αττική Σάββατο 19/9: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» σήμερα η κακοκαιρία

Ιανός Αττική Σάββατο 19/9: Το φαινόμενο έφτασε στο Λεκανοπέδιο λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα και στις 5:30 άρχισε να γίνεται πιο έντονο.

Ιανός Αττική Σάββατο 19/9: Μετά την άτυχη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή στα Φάρσαλα, τις καταστροφές στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, αλλά και την Ηλεία στη Δυτική Ελλάδα, ο Ιανός πέρασε πάνω από τη Στερεά και έπληξε με ιδιαίτερη μανία τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία, όπου δεκάδες άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα και σπίτια σε διάφορες περιοχές. Ο Ιανός έφτασε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και άρχισε να βρέχει μετά τις 5 τα ξημερώματα. Γύρω στις 5:30, τα φαινόμενα εντάθηκαν, ο αέρας δυνάμωσε και η βροχή έπεφτε πιο δυνατά.  Σύμφωνα με την Τροχαία μάλιστα, υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας στο 286ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αλμυρού, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά στην Ιθάκη, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ το νησί έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Σφοδρή είναι η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες και την επαρχία Φαρσάλων, καθώς τεράστιες ποσότητες νερού έχουν πλημμυρίσει σπίτια, έχουν καταστρέψει δρόμους, καλλιέργειες, εγκλωβίσει οχήματα και προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ σήμερα και κατά τις προβλέψεις η βροχόπτωση κατά διαστήματα θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, στο Νότιο Ιόνιο και κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, στην Εύβοια, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη αναμένονται τοπικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μετατοπίζονται νοτιότερα και τα βράδυ θα περιοριστούν στη Νότια Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.

Ιανός Σάββατο 19/9: Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι, βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τοπικά θα είναι ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι και βαθμιαία λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στην ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Συστάσεις της Περιφέρειας Αττικής προς τους πολίτες

Η περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες παρακάτω μετρα για την καλύτερη προστασία τους:

Περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων.
Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα αλλά
Να μην διέρχονται κάτω από μεγάλα δένδρα και πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν διαμονή σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους κυρίως σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις