Oruc Reis τώρα: Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – “Το πλοίο θα επιστρέψει”

ΚΟΣΜΟΣ

Oruc Reis τώρα: Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – “Το πλοίο θα επιστρέψει”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Oruc Reis τώρα: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για συντήρηση ρουτίνας του Oruc Reis που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες πριν συνεχίσει τις επιχειρήσεις του.

17.09.2020 | 08:04

Oruc Reis τώρα: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τετάρτη, ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας. Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει “μερικές εβδομάδες”. “Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, νέα επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, Anadolu ο Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι δίκαιες και συνεπείς στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Δήλωσε επίσης ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, εφόσον υπάρχει μια εποικοδομητική και δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της.

Στη βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Καλίν: Εφικτή η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην αν. Μεσόγειο

“Η Τουρκία, υπο την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα”, έγραφε πριν δύο ημέρες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. “Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της” σημείωνε στην ανάρτησή του.

Δείτε ακόμη

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Ερντογάν: Δίκαιη προσέγγιση ζητά ο “σουλτάνος”
Η δήλωση Ράμα για την Τουρκία που εξόργισε την Ντόρα Μπακογιάννη
Δένδιας: Η Ελλάδα έχει επιλέξει τον διάλογο, όχι το ξίφος – Διαθέτει όμως και τέτοιο
Κωσταράκος για ελληνοτουρκικά: Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή
Τούρκος αντιναύαρχος: Τα κοιτάσματα κάτω της Κρήτης επαρκούν για 6 αιώνες
Exit mobile version