alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ζάεφ – Μητσοτάκης: “Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε μάχες για τη χώρα μου”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ – Μητσοτάκης: “Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε μάχες για τη χώρα μου”

Ζάεφ - Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα θα συναντηθεί σήμερα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ζάεφ – Μητσοτάκης: Την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη χώρα του εξέφρασε σε συνεντεύξεις του ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist και συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα έχει στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας στο Euronews, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία. «Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος», σημειώνει μεταξύ άλλων, και προσθέτει ότι όσα έχει κάνει από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι «μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους του εξήγησε ότι από δω και πέρα σημασία έχει η συνεργασία και η βελτίωση της ζωής των πολιτών των δύο χωρών. «Μέχρι τώρα είχα την ευκαιρία να κάνω δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπε: ”Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες”».

Ζάεφ: Θα αλλάξει το όνομα του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας

Τέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι θα αλλάξει η ονομασία του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας και υπογραμμίζει ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αλλάξει πολλά. «Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το ”Βόρεια Μακεδονία”. Οι δρόμοι, οι πινακίδες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάσει της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μία επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην Ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα. Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία τριών ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι Ζόραν Ζάεφ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Προεκλογικά «Μακεδονομάχος, σήμερα «βορειομακεδονομάχος»

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έλευση στην Αθήνα του Ζόραν Ζάεφ και τις δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ αναφορικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού ανέβηκε προεκλογικά στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, «λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, και φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα» σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «δουλειές» με τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός «παρίστανε τον Μακεδονομάχο, σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει “βορειομακεδονομάχος” και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».

ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό

«Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλει στη σταθερότητα και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ. Τον ευχαριστούμε που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Τέλος θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε κάτι έχει συνέπεια. Επιβεβαιώνει καθημερινά στους Έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα».