Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θητεία στα 18 – 12 μήνες: Αναμονή για την υποχρεωτική στράτευση, τι είπε ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Θητεία στα 18 – 12 μήνες: Αναμονή για την υποχρεωτική στράτευση, τι είπε ο Μητσοτάκης

Θητεία στα 18 - 12 μήνες: Στη στρατιωτική θητεία και τις σκέψεις της κυβέρνησης για υποχρεωτική κατάταξη στον στρατό από τα 18, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Θητεία στα 18 – 12 μήνες: Σκέψεις και συζητήσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για να γίνει υποχρεωτική η στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα ζητήματα και πτυχές της θητείας και σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας δεν τέθηκε για πρώτη φορά από την στρατιωτική ηγεσία, καθώς σχετικές εισηγήσεις είχαν γίνει και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα γεγονότα στον Έβρο και η ένταση τους τελευταίους δύο μήνες στο Αιγαίο κατέστησαν επιτακτική την συζήτηση και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης μελέτησε τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έκανε διεξοδικές συζητήσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους στενούς συνεργάτες του για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς με την αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες. Το προσωπικό αυτό κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με πηγές, για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά. Όταν ρωτήθηκε, χθες, στην συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσει η θητεία τους 12 μήνες για κανένα σώμα, καθώς, όπως είπε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο».

Όλα ανοιχτά για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18 χρόνια

Αρκετά διαφορετικά είναι τα πράγματα για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, θέμα που επίσης άνοιξε ο πρωθυπουργός. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις και τις δεξιότητες όσων κατατάσσονται, που πολλές φορές είναι απαραίτητες για να στελεχωθούν μονάδες όπως το υγειονομικό ή το μηχανικό. Η σχετική επεξεργασία από τα Επιτελεία είναι σε εξέλιξη και οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις