Απάτες αναδρομικά: Εμφανίστηκε παριστάνοντας τον υπάλληλο τραπέζης

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες αναδρομικά: Εμφανίστηκε παριστάνοντας τον υπάλληλο τραπέζης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτες αναδρομικά: Δεν έχουν τέλος οι εξαπατήσεις ανυποψίαστων συνταξιούχων με δέλεαρ δήθεν την επιστροφή αναδρομικών.

04.09.2020 | 07:26

Απάτες αναδρομικά: Έτσι απλά. Τηλεφώνησε σε συνταξιούχο, συστήθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και τον έπεισε ότι δικαιούται επιστροφή αναδρομικών, λόγω των προηγουμένων κρατήσεων. Σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τον έπεισε ότι βασική προϋπόθεση για την καταβολή των αναδρομικών, ήταν «η πληρωμή του αναλογούντος φόρου». Ο συνταξιούχος, μπροστά στο δέλεαρ της είσπραξης πολλαπλάσιου ποσού, έσπευσε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό, που του υπεδείχθη από τον… τραπεζικό υπάλληλο, το απίστευτο ποσό των 6.400 ευρώ! Οι ημέρες περνούσαν, όμως, τα αναδρομικά δεν κατεβλήθησαν και όταν οι απόπειρες του συνταξιούχου να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον άγνωστο, έπεσαν στο κενό, αντελήφθη την εξαπάτησή του και κατέφυγε στην Αστυνομία. Ένα παρόμοιο μπαράζ εξαπατήσεων με δέλεαρ πάντα τα δήθεν αναδρομικά της σύνταξης, είχαν πραγματοποιήσει στα τέλη του 2019, άγνωστοι.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Και τότε, αυτός που τηλεφωνούσε στους συνταξιούχους υποσχόμενος τεράστια ποσά αναδρομικών, συστηνόταν σαν υπάλληλος τράπεζας. Εισέπραττε τα μετρητά, που κατέθεταν «για την πληρωμή του φόρου» και εξαφανιζόταν. Σε εκείνο το μπαράζ, η Αστυνομία, για μία περίπτωση εξαπάτησης είχε ταυτοποιήσει τα στοιχεία 22χρονου, για απάτησε σε βάρος 71χρονου συνταξιούχου. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, κατάφερε να πείσει το θύμα του να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα συστηματικής, οργανωμένης εξαπάτησης πολιτών σε όλη σχεδόν τη χώρα με δήθεν επιστροφή αναδρομικών λόγω παλαιοτέρων κρατήσεων σε συντάξεις η από ασφαλιστικούς φορείς, εξαρθρώθηκε πρόσφατα στη Ρόδο.

Απάτες αναδρομικά: Πληθώρα τηλεφωνημάτων

Ο αρχηγός της οργάνωσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων προς ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως πρωινές ώρες, που λειτουργούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα και είχε τον λόγο του γι’ αυτό. Τους συστηνόταν ως διευθυντής ή υπάλληλος Τράπεζας, είτε ως ανιψιός Δημάρχου είτε ως υιός Ιερέα και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων, τα οποία ισχυρίζονταν ότι δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών, συνήθως σε συντάξεις, ή από ασφαλιστικούς φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών, αντίτιμο, ίσο με τον Φ.Π.Α. του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.

Το τέχνασμα της πίεσης του χρόνου

Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός, τους ανέφερε ότι έχει εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομά τους, πλην όμως έχει λήξει προ μίας ημέρας ή λήγει την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός της αυτής ημέρας, δίνοντάς τους ελάχιστο χρόνο επαλήθευσης των ισχυρισμών του, εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου με την οποία τους είχε φέρει αντιμέτωπους προς όφελός του και με στόχο να τους εξαπατήσει και να αποκομίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο περιουσιακό όφελος.

Συνελήφθησαν 17 άτομα

Για τη δράση, λοιπόν, της οργάνωσης, που έδρασε σε πανελλαδικό επίπεδο, συνελήφθησαν, στην Κρήτη, την Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία και τις Κυκλάδες, συνολικά δεκαεπτά άτομα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις απατών (41 τετελεσμένες και 29 σε απόπειρα) κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 380.600 ευρώ, ενώ συνολικά αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν περισσότερες από 604.260 ευρώ.

Δείτε ακόμη

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Μεγάλη διασπορά στην Αττική
Σεισμός στην Αθήνα – “Κουνήθηκε” η πρωτεύουσα, τι λένε οι ειδικοί
Σε καραντίνα Ξενώνας Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων μετά από κρούσμα
Exit mobile version