Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τέλος τα τεστ κορονοϊού: Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος τα τεστ κορονοϊού: Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Τέλος τα τεστ κορονοϊού: Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ζητά στα δημόσια νοσοκομεία να μη στέλνουν άλλα τεστ κορονοϊού για έλεγχο.

Τέλος τα τεστ κορονοϊού: Να μη στέλνουν άλλα τεστ κορονοϊού για έλεγχο ζήτησε από τα δημόσια νοσοκομεία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγματοποιεί το μοριακό έλεγχο του Covid-19 για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων νησιών- Ηπείρου- Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. “Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ” αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΕΚΕΑ, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), συμμετέχει στην εθνική επιστημονική προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας, διενεργώντας σε εβδομαδιαία βάση 5.000-6.000 αναλύσεις. Ο αριθμός αυτός είναι συνάρτηση του αριθμού των αντιδραστηρίων που με απόφαση της Πολιτείας κατανέμονται στα εργαστήρια αναφοράς. Το ΕΚΕΑ, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 έχει τη δυνατότητα να διενεργεί 30.000 μοριακά τεστ κορονοϊού μηνιαίως.

Όμως, η έξαρση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, σε συνδυασμό με την επιστροφή των αδειούχων στις βάσεις τους, αλλά και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας, οδήγησαν στην διενέργεια περισσότερων τεστ απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς, στον Ευαγγελισμό, εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα.

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις