Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / 12 μίλια Ιόνιο: Γιατί είναι σημαντική η επέκταση – Οργή στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

12 μίλια Ιόνιο: Γιατί είναι σημαντική η επέκταση – Οργή στην Τουρκία

12 μίλια Ιόνιο: Φίλης, Μάζης και Φενέκος σχολιάζουν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και τις τουρκικές προκλήσεις.

12 μίλια Ιόνιο: Την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.Ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ γεωπολιτικής, καθηγητής γεωστρατηγικής και ο κ. Στέλιος Φενέκος αντιναύαρχος ε.α. σχολίασαν στο Mega την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και τις τουρκικές προκλήσεις. “Θα πρέπει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο να αξιολογήσουν ακριβώς αυτό το προσβλητικού τύπου παραλήρημα και του κ. Τσαβούσογλου και του κ. Ερντογάν, ενώ ο ΥΠΕΞ Γερμανίας βρισκόταν στην Άγκυρα και υποτίθεται πήγαινε να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας”, σημείωσε αρχικά ο κ. Φίλης.

“Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, ασχολιόντουσαν με τέτοια ζητήματα, όταν κατέρρεε το τρίτο Ράιχ, οι Γερμανοί έφτιαχναν ταινίες για το πώς αντιστεκόντουσαν στους Ρώσους. Αυτό που έφτιαξε ο Ερντογάν είναι χειρίστου είδους προπαγανδιστικό υλικό και έχει αξία μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό που αξίζει να αξιολογήσουμε εμείς είναι η νευρικότητα του καθεστώτος του”, σημείωσε, αναφορικά στο νέο προπαγανδιστικό βίντεο των Τούρκων, με τον Ερντογάν σε ρόλο χαλίφη. “Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Ερντογάν δεν μπλοφάρει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, άρα θα προσπαθήσει να το εμποδώσει και έτσι πρέπει να ακυρώσει την ελληνοαιγυπτιακή συνθήκη, οδηγούμαστε σε περαιτέρω κλιμάκωση χωρίς βέβαια να θέλει να κάνει πόλεμο. Κάνει μια προσπάθεια εκφοβισμού της χώρας”, ανέφερε σχετικά με το “αύριο” της ελληνοτουρκικής κρίσης.

“Μπορεί να στείλει και γεωτρύπανο”, σημείωσε. “Γιατί δεν το κάναμε ταυτόχρονα με τη συμφωνία με τους Ιταλούς και το σαλαμοποιούμε έτσι δημιουργώντας μια γεννήτρια δυνητικών κρίσεων;”, διερωτήθηκε ο κ. Φενέκος, αντιναύαρχος ε.α. για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο.

“Δεν νομίζω ότι θα αντιδράσει ισχυρά, με κλιμάκωση, η Τουρκία. Κινδυνεύουμε να αυξήσει την παρουσία της στο Αιγαίο, προκειμένου να αποτρέψει δικά μας επόμενα βήματα”, ανέφερε σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις της γείτονα χώρας.

“Η προσπάθεια της Γερμανίας δεν πιάνει τόπο γιατί η ατζέντα που βάζει η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε εμείς. Θεωρώ δεδομένο ότι θα αυξήσει την παρουσία της στο Αιγαίο, όπως κι αυτή η κατάσταση με την έρευνα και διάσωση δυτικά της Χάλκης είναι στο πλαίσιο της αντίδρασης”, τόνισε.

12 μίλια Ιόνιο: Τι λέει ο Μάζης

Ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας – γεωπολιτικής πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε επίσης στο “LIVE NEWS” του Mega για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. “Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι επέκταση της κυριαρχίας ενός κράτους στη θάλασσα. Η επιφάνεια της θαλάσσης, ο βυθός και η αέρια στήλη αποτελούν το ίδιο πράγμα με το έδαφος της χώρας αυτής”, τόνισε ενώ επισήμανε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και όχι μόνο στο Ιόνιο.

“Από το 1995 η Τουρκία μας είχε απειλήσει με πόλεμο αν ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα”, υπενθύμισε ο καθηγητής. “Οι Τούρκοι απειλούν και παραβαίνουν. Η απειλή πολέμου ή η άσκηση πολέμου είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε, ενώ αναρωτήθηκε για την στάση της διαμεσολαβήτριας χώρας, Γερμανίας.

12 μίλια Ιόνιο: Έξαλλοι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι με τα 12 μίλια: “Αιτία πολέμου”, σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Αμηχανία προκάλεσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να αυξήσει την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο Πέλαγος από 6 μίλια σε 12 μίλια, αναφέρει το HABER7, ενώ στο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις Τούρκου ειδικού σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος κάνει λόγο για “αιτία πολέμου”. Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Αμπντουλάχ Αγκάρ έγραψε στο Twitter: “Η Ελλάδα έχει πλέον βάλει στο τραπέζι το χαρτί των 12 μιλίων. Η δήλωση αυτή είναι άμεσος λόγος για πόλεμο”.

Hurriyet: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Για σκανδαλώδεις δηλώσεις κάνει λογο η Hurriyet, αναφέροντας μάλιστα ότι “η Ελλάδα είναι κολλημένη στη γωνία της Ανατολικής Μεσογείου”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, “σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την υφαλοκρηπίδα. Όπως γράφει, η Ελλάδα εκτός του ότι “δεν μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει να κάνει σκανδαλώδεις δηλώσεις τη μία μετά την άλλη”.

“Ο Πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που περιέχει σκανδαλώδεις εκφράσεις. Ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική ακτή της Ελλάδας από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια. Στη δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι αυτή η αύξηση είναι δικαίωμα της Ελλάδας βάσει του τρίτου άρθρου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα του Έλληνα πρωθυπουργού τις επόμενες μέρες, βάσει του ίδιου δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδες σε άλλες θάλασσες, ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει προσπάθειες επέκτασης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις