Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βατόπουλος κορονοϊός: Αυστηρή τήρηση των μέτρων
ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος κορονοϊός: Αυστηρή τήρηση των μέτρων

Βατόπουλος κορονοϊός: ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα –δηλαδή αποστάσεις, πλύσιμο χεριών αλλά κυρίως η χρήση μάσκας.

Βατόπουλος κορονοϊός: Αύξηση –αλλά μικρή- των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της επιστροφής των αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα –δηλαδή αποστάσεις, πλύσιμο χεριών αλλά κυρίως η χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο αναλυτική ενημέρωση για τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα, ώστε να γνωρίζουν και όσοι τις επισκέφτηκαν. «Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, “υψηλού κινδύνου’’», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με τα σχολεία

Παράλληλα, ο ειδικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως και 15 μέρες. Να χρησιμοποιούν, δηλαδή, μάσκα και να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους. Για τα σχολεία: Αναφερόμενος στα σχολεία αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμά τους, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».

Ωστόσο εξήγησε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι, για παράδειγμα, με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία ενώ με 400 όχι. Συνεκτιμάται, είπε, μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα και πόσο γρήγορα αυξάνονται. «Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Συνολικά 52 κρούσματα κορονοϊού στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί 52 περιστατικά μόλυνσης στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ περίπου 190 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας. Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ασυμπτωματικών, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η διαταγή του Αρχηγείου προβλέπει την 24ωρη λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων , όπου θα συλλέγονται όλα τα πιθανά επιδημιολογικά στοιχεία από τους συνδέσμους αξιωματικούς που έχουν οριστεί σε κάθε αστυνομική υπηρεσία και αστυνομική διεύθυνση της χώρας.

Εν συνεχεία, τα εν λόγω στοιχεία θα αξιολογούνται από γιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι οποίοι ανά βάρδιες καθ’ όλο το 24ωρο, θα παρέχουν οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών πιθανής διασποράς του κορονοϊού και ενημέρωσης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, του υπ. Υγείας και της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι προσωρινά, έχουν οριστεί κάποια αστυνομικά τμήματα, που θα είναι αποκλειστικά για την κράτηση κρατουμένων που νοσούν από τον κορονοϊό (Α.Τ. Ομόνοιας-Α.Τ. Νίκαιας), έως ότου ανοίξουν και χρησιμοποιηθούν τα κρατητήρια Ασπροπύργου όπου έχουν την δυνατότητα κράτησης και 100 ατόμων.

Αναμένεται επιπλέον παραλαβή υγειονομικού υλικού

Σημειώνεται πως οι ανάγκες αυτών των αστυνομικών τμημάτων για την ανταπόκριση τους στα αιτήματα των πολιτών θα εξυπηρετούνται από όμορα αστυνομικά τμήματα, έως ότου βρεθούν και άλλοι χώροι κράτησης για ύποπτα κρούσματα ανάμεσα στους κρατουμένους. Έως ότου εξευρεθούν χώροι κράτησης, δόθηκαν εντολές για την ταυτόχρονη λήψη ειδικών μέτρων διαχείρισης των κρατουμένων, τόσο κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στα κρατητήρια, όσο και κατά τις μετακινήσεις-μεταγωγές τους, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγειονομικού Α.Ε.Α. αλλά και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στο μεταξύ αναμένεται η επιπλέον παραλαβή υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά) για τους αστυνομικούς προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ το προσεχές διάστημα θα αρχίσουν και οι τακτικές απολυμάνσεις κτιρίων και υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας. Τέλος, σημειώνεται ότι η σχετική διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προβλέπει ακόμη την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και των οριζόμενων για το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια.

Δείτε ακόμη

Νέος γάμος “βόμβα” στην Κοζάνη – 22 νέα κρούσματα
Τι συνέβη πραγματικά με το κοριτσάκι στο Αντίρριο
Έπιασαν μέλη της Μαφίας των ρολογιών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις