Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λιβύη κατάπαυση του πυρός: Αιφνίδια απόφαση Σάρατζ, σιωπή από Χάφταρ
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη κατάπαυση του πυρός: Αιφνίδια απόφαση Σάρατζ, σιωπή από Χάφταρ

Λιβύη κατάπαυση του πυρός: Θα διεξαχθούν εκλογές και όλα τα μέρη καλούνται να τηρήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Λιβύη κατάπαυση του πυρός: Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας “συνεννόησης” η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την Τουρκία που πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία βάσεων στη Λιβύη.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και στηρίζει τον Χαφτάρ, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν “άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια”.

“Κιχ” από Τουρκία και Χαφτάρ

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια δήλωση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν χωριστά ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και στηρίζεται από την πλευρά του Χαφτάρ (LNA).

Καμία αντίδραση δεν έχει επίσης καταγραφεί από πλευράς Τουρκίας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες ανάφεραν ότι η Τουρκία κινείται στην κατεύθυνση εδραίωσης της παρουσίας της στην περιοχή.

Της απόφασης για κοινή ανακωχή είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της διεθνούς αναγνωρισμένης λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ΚΕΣ Φάγεζ αλ-Σάρατζ “εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη”, αναφέρεται στη δήλωση.

Αλ-Σίσι: “Σημαντικός σταθμός η απόφαση”

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση από τις αντίπαλες αρχές στη Λιβύη: “Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια”, ανέφερε ο Σίσι μέσω του Twitter. “Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας” σ’ αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις