alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλεξέι Ναβάλνι νέα: Ρώσοι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν βρέθηκε δηλητήριο
ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι νέα: Ρώσοι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν βρέθηκε δηλητήριο

Αλεξέι Ναβάλνι νέα: Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη δηλητηρίου στον οργανισμό του ασθενούς, δήλωσε ο υποδιευθυντής του ρωσικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ακτιβιστής

Αλεξέι Ναβάλνι νέα: Οι γιατροί που έχουν αναλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο του Ομσκ της Σιβηρίας, όπου νοσηλεύεται από εχθές σε κώμα με την υποψία δηλητηρίασης, αρνούνται τώρα να επιτρέψουν τη μεταφορά του με αεροασθενοφόρο εκτός Ρωσίας, αποκάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου του επικριτή του Πούτιν το πρωί της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου του Ομσκ, όπου νοσηλεύεται από εχθές σε κώμα ο 44χρονος, δήλωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ίχνη δηλητηρίου στον οργανισμό του ασθενή. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας», σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, σύμφωνα με το Reuters. Ο υποδιευθυντής μάλιστα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι το νοσοκομείο έχει ήδη μια πλήρη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, αλλά ότι δεν μπορεί ακόμη να την κοινοποιήσει.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα φέρεται να δήλωσε  νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του ιδρύματος του Ναβάλνι κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, αστυνομική πηγή αποκάλυψε στον στενό συνεργάτη του αντιπολιτευόμενου στον Πούτιν ότι όντως βρέθηκε δηλητήριο στο σώμα του ασθενούς, το οποίο μάλιστα είναι επικίνδυνο και για τους γύρω του.  «Εκπρόσωπος του νοσοκομείου του Ομσκ λέει τώρα ο Ναβάλνι δεν δηλητηριάστηκε. Πριν μια ώρα είχαμε πληροφορίες για ένα φονικό δηλητήριο που είναι επικίνδυνο και για άλλους και τώρα λένε ότι δεν βρέθηκαν τοξίνες. Τι συμβαίνει πραγματικά;» σχολιάζει η Γιάρμις στο Twitter.

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Ναβάλνι δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από σοβαρά συμπτώματα που εμφάνισε εχθές το πρωί αφού κατανάλωσε ένα ποτήρι τσάι, που οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι ήταν δηλητηριασμένο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που περιθάλπει τον Ναβάλνι δήλωσε το πρωί πως η κατάσταση του 44χρονου έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής και η απόπειρα να μεταφερθεί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη ζωή του. Ο Δρ. Αλεξάντρ Μουραχόφσκι είχε αναφέρει επίσης (σε αντίθεση με τις επακόλουθες δηλώσεις του υποδιευθυντή του νοσοκομείου) πως υπάρχουν πέντε πιθανές διαγνώσεις για την κατάσταση του Ναβάλνι και πως τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο ημέρες. Ερωτηθείς αν ο Ναβάλνι τελικά δηλητηριάσθηκε ή όχι, αρνήθηκε να απαντήσει.

«Δύο ημέρες προφανώς είναι η ακριβής απάντηση στο ερώτημα πόσο καιρό χρειάζεται για να εξαφανιστεί το δηλητήριο από το σώμα χωρίς να αφήσει ίχνη», έγραψε με νόημα η εκπρόσωπος του Ναβάλνι στο Twitter.

Αλεξέι Ναβάλνι: Μια ώρα πριν την άφιξη του αεροπλάνου το μπλόκο

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν εκτός Ρωσίας για να νοσηλευθεί, όμως ο Μουραχόφσκι εξήγησε πως, πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λυθούν πολλά νομικά ζητήματα. Όπως διευκρίνισε, κορυφαίοι γιατροί έχουν φθάσει αεροπορικώς από τη Μόσχα για να περιθάλψουν τον αντιπολιτευόμενο του Κρεμλίνου.

Η απόφαση να μην επιτραπεί η μεταφορά του Ναβάλνι εκτός Ρωσίας ελήφθη μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη άφιξη ενός αεροασθενοφόρου που θα μετέφερε τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Στο εν λόγω αεροπλάνο, που σύμφωνα με το Reuters έχει προσγειωθεί πλέον στο Ομσκ, επιβαίνει ιατρική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη στη φροντίδα ασθενών σε κώμα.

«Η απαγόρευση να μεταφερθεί ο Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του που εκτελείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν», έγραψε η εκπρόσωπος του δικηγόρου-ακτιβιστή, που έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την Γιάρμις, ο επικεφαλής γιατρός είπε σήμερα πως η κατάσταση του 44χρονου είναι ασταθής και πως το νοσοκομείο θεωρεί πως η επιθυμία των συγγενών του να μετακινηθεί σε άλλη εγκατάσταση δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια τέτοια μετακίνηση.

Σε άλλη ανάρτησή της, πριν από μερικές ώρες, η Γιάρμις ανέφερε ότι ο Ιβάν Ζντάνοβ, επικεφαλής του ιδρύματος κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας αστυνομικός στο νοσοκομείο του αποκάλυψε ότι όντως βρέθηκε ένα δηλητήριο στο σώμα του ακτιβιστή, «το οποίο δεν ήταν επικίνδυνο μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους γύρω του». Η πηγή του Ντάνοβ δεν αποκάλυψε το όνομα της ουσίας, καθώς πρόκειται για απόρρητη πληροφορία της έρευνας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιάρμις.

Η ίδια επισήμανε ότι οι συνεργάτες και συγγενείς του ακτιβιστή θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας άμεσα να επιβληθούν μέτρα που θα απαγορεύουν στους γιατρούς του Ναβάλνι στη Σιβηρία να μπλοκάρουν τη μεταφορά. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία του ή και να του στοιχίσει τη ζωή, ανέφερε σε tweet.

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι κραυγές πόνου στο αεροπλάνο