Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής 19/8: Ο Μητσοτάκης θέτει το ζήτημα της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής 19/8: Ο Μητσοτάκης θέτει το ζήτημα της Τουρκίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής 19/8: Αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών

19.08.2020 | 07:49

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής 19/8: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται να το θέσει εκ νέου, καθώς μέχρι και τις 23 Αυγούστου που λήγει η παράνομη NAVTEX η Τουρκία θα διατηρήσει ίσως και να αυξήσει την προκλητικότητά της.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει πάντως σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και θα επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας. Τονίζεται πως ο διάλογος θα έχει ως περιεχόμενο μόνον το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τη μοναδική διαφορά της με την Τουρκία. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.

Μήνυμα Δένδια από Κύπρο, απειλές Τσελίκ

“Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της” τόνισε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην κατεύθυνση του διαλόγου δεν βοηθούν και οι νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν που έριξε “λάδι στη φωτιά”. “Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάει το μπόι της. Την προειδοποιούμε, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία και δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι, δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας” τόνισε Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις που χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία

Εκτός από τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από το “Oruc Reis” και τις γαλλικές φρεγάτες που ήρθαν να υποστηρίξουν τις ελληνικές δυνάμεις, προστέθηκαν από χθες το αμερικανικό υπερπλοίο, Hershel “Woody” Williams, που βρίσκεται στη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ νότια της Κρήτης πλέει το ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στόχο έχει τη συλλογή πληροφοριών.

Παραλήρημα Τσελίκ: “Η Ελλάδα κάνει παιχνίδια που ξεπερνούν το μπόι της – Θα έχουμε τραγωδία”

Πατέρας δύο παιδιών, έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα – Ο “μάγκας” που έβγαλε νοκ άουτ το Κεμάλ Ρέις

80… σουβλάκια στη φρεγάτα “Σπέτσαι” – Κρητικοί μάζεψαν τρόφιμα και έκαναν ντελίβερι

Τούρκος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία: «Η ελληνική Π.Α. μπορεί να βομβαρδίσει την Άγκυρα»

Exit mobile version